Bebe
09.10.2014.

I dalje visoka stopa smrtnosti novorođenčadi

Smanjivanje stope smrtnosti novorođenčadi ostaje jedan od glavnih izazova za zdravstveni sistem u zemlji, ocenjeno je na Drugom kongresu pedijatara Srbije sa međunarodnim učešćem.

Stručnjaci su upozorili da se stopa smrtnosti odojčadi (dece do godinu dana), koja je prema svetskim standardima jedno od merila stanja u zdravstvu, ali i opšte razvijenosti zemlje, za poslednjih osam godina kretala oko visokih šest i sedam smrti beba na 1. 000 živorođene dece, dok je nacionalni milenijumski cilj da se u 2015. spusti na 4,5.

Na trodnevnom skupu, koji se završava večeras, učestvovalo je oko 450 stručnjaka iz Srbije i regiona, a među renomiranim predavačima iz inostranstva bili su i predsednici glavnih pedijatrijskih asocijacija Evrope.

- Predstavljen je niz dokumenata koji su važni za kreatore zdravstvene politike", rekao je Tanjugu predsednik kongresa prof. dr Radovan Bogdanović i naveo da je na skupu bilo reči o Nacionalnom programu za podsticanje razvoja u ranom detinjstvu, koji je radna grupa upravo završila i predala Ministarstvu zdravlja.

- Od maja je u toku dvogodišnji projekat sa sličnom temom, koji podržava veliki broj zdravstvenih ustanova, a vodi ga Udruženje pedijatara Srbije", rekao je on, ističući da je u njega uključeno deset domova zdravlja sa teritorija gde su brojni predstavnici romske populacije i ostalih socijalno posebno ugroženih grupa.

Najsporije se smanjuje smrtnost u perinatalnom periodu, koji zahvata deo trudnoće i prvih sedam dana posle rođenja, a ta stopa je u romskim naseljima gotovo dva puta viša od prosečne stope smrtnosti ove dece u Srbiji, rekla je predstavnica Unicefa dr Jelena Zajeganović.

Šef katedre za neonatologiju beogradskog Medicinskog fakulteta, prof. dr Borisav Janković predstavio je projekt zbrinjavanja novorođenčadi koji treba da uzme u obzir velike regionalne razlike u zemlji, sa ciljem da svako porodilište ispuni potrebne standarde u pogledu broja stručnjaka i opreme. On je rekao da su ulaganja u opremanje intenzivne nege opravdana u porodilištima kakva su Institut za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj i GAK "Narodni front", koja trpe preveliki pritisak, dok s druge strane imamo šest porodilišta u istočnoj Srbiji - u Boru, Zaječaru, Kladovu, Majdanpeku, Negotinu i Knjaževcu, koja zajedno imaju 1.500 porođaja godišnje.

- Jedan od načina da se unapredi zdravlje majke i deteta je Baby Friendly program u porodilištima, koji je u našoj zemlji pokrenut 1991", rekla je dr Dragana Lozanović iz Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" i dodala da je većina tih standarda u međuvremenu napuštena, tako da da ih trenutno ne ispunjava nijedno porodilište u Srbiji.

Ona je objasnila da veliki broj žena započinje dojenje beba nakon porođaja, kao što se promoviše kroz ovaj program, ali neke od njih brzo prelaze na veštačko mleko, a to podržavaju i mnoga porodilišta.

Upozoravajući da je stopa dojenja u Srbiji katastrofalno niska, dr Aleksandra Jović iz Unicefa je iznela rezultate istraživanja koji su pokazali da je u 2006. majčino mleko bilo isključiva hrana kod 15 odsto odojčadi mlađe od šest meseci, sada je oko 13 odsto, dok je Nacionalni milenijumski cilj 30 odsto.

Na kongresu je prvi put predstavljen i Projekt palijativnog zbrinjavanja dece u Srbiji, čiji su autori ponudili nekoliko modela podrške detetu i porodici, od trenutka postavljanja dijagnoze bolesti za koju nema mogućnosti izlečenja. Postoji pet grupa takvih bolesti, koje su različite po težini i fazama - od cistične fibroze do raznih vrsta mišićnih distrofija i lekari su anketirani o tome kakva bi im edukacija bila potrebna za rad sa takvim pacijentima.

Govoreći o planovima, učesnici kongresa su na prvo mesto stavili veću stopu preživljavanja dece, ali su upozorili da je za to vezan niz faktora na koje može da utiče zdravstvena služba - od smanjenja siromaštva i boljeg obrazovanja do veće brige za zdravlje porodice, majke i deteta. Pokrovitelj kongresa je Ministarstvo zdravlja, a podršku su pružili Međunarodna i evropske pedijatrijske asocijacije, čiji je član Udruženje pedijatara Srbije, kao i Srpsko lekarsko društvo.

Izvor: Tanjug

foto: in4s.net, cugetliber.ro, kurir-info.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno