Bebe
11.06.2014.

Prvo piće posle majčinog mleka - voda

LONDON - Majčino mleko najbolja je i najzdravija hrana za dete i potrebno ga je podsticati tokom prvih 4 do 6 meseci života. Tokom tog perioda zdrave bebe ne treba dodatno da piju vodu obzirom da majčino mleko obezbeđuje odgovarajuću količinu tečnosti koja joj je potrebna. Ali, od petog ili šestog meseca, kada dete uz dojenje počinje da jede tvrdu hranu, voda se može dati na bočicu, kašičicu ili iz čaše da bi se smanjila žeđ, piše portal Magazin.

Voda je tako prva tečnost koja se, uz majčino mleko i mlečni obrok, treba ponuditi bebi. Iako se najčešće koristi prokuvana voda iz vodovoda, postoje i vode u boci koje su namenjene odojčetu, kao i za mešanju sa kašicama za bebe.

Pedijatri ukazuju da je voda u boci koja se primenjuje za pripremu mlečnih kašica za bebe je strogo kontrolisana i nije je potrebno prokuvavati.
Zato je prirodna negazirana mineralna voda, punjena na izvoru u sterilnim uslovima pogodna za odojčad i malu decu za piće, pripremu dečje hrane i kuvanje.

Ta voda, takođe, sadrži povoljan sastav minerala i elektrolita koji je pogodan za pripremu mlečnih obroka i osigurava propisane vrednosti u gotovoj hrani za bebe.

Prirodna negazirana mineralna voda može se koristiti i za pripremu prvih povrtnih i voćnih kašica, gotove dečje hrane i kasnije za pripremu mesnih, ribljih i kašica od žitarica.

Nedovoljno razvijena svest o unosu vode u organizam već je prisutna među odraslom populacijom i zato je poželjno navikavanje deteta na redovan unos vode od prve godine.

foto:mondo.rs,  telegraf.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno