Problematično ponašanje
28.11.2017.

Palac nije da se sisa

Za razliku od laže koju možete baciti ili sakriti, sisanje palca predstavlja veći problem a javlja se kod velikog broja dece. Roditelji je preziru i uporno traže metode uz pomoć kojih je se mogu osloboditi i sprečiti mališane da prst veći deo danas drže u ustima.

Prirodni nagon za sisanjem kod nekih beba stvara potrebu da drže palac u ustima u prvim mesecima života, a ta potreba smanjuje se nakom šestog meseca. Međutim, da bi se umirile, mnoge bebe i nakon toga nastavljaju da sisaju palac ne samo kada su gladne već i kada su umorne ili uplašene. Kod većine dece ova navika iščezne između treće i pete godine, a kod nekih se produži i nakon toga. Međutim, nikako ih ne treba na silu odvikavati. Kada dete počne da puzi i hoda, a nastavi sa sisanjem prsta, ponudite mu cuclu varalicu.

Sisanje palca može da izazove nepravilan rast i položaj zuba, nepravilan zagrižaj, isturanje zuba napred i probleme sa izgovaranjem nekih glasova. Stoga se ove navike treba rešiti pre nego što krenu da niču stalni zubi, da se problemi ne bi produbili.

Uposlite prstiće
Ukoliko dete i nakon 4-5. godine nastavi da sisa palac, a vi primetite probleme sa zubićima ili govorom, potrebno je uložiti ozbiljan trud i krenuti u odvikavanje. Pomaže ukoliko detetu pažnju u tim trenucima preusmeravate na neke druge aktivnosti ili da postavite pravilo kada i gde može da sisa prst.

Takođe, pomoći će nagrađivanje, ukoliko izdrži ceo dan a da ne sisa prst.

Iskoristite ogledalo
Nešto stariju decu upozorite na opasnost od bakterija koje se kriju na prstićima i problemima koje može da ima sa zubićima .  Stanite zajedno ispred ogledala, stavite i vi prst u usta kao i dete i objasnite mu štetne posledice koje ta navika može da ima.

Uvedite večernji ritual
Sisanje prsta često je pred spavanje. Stoga mu pred odlazak u krevet dajte da zagrli neku plišanu igračku, zajedno čitajte priče, listajte knjigu, pusitite laganu muziku da bi se dete umirilo, pevušite zajedno. Ako se vaše dete umiruje i uspavljuje sisajući palac, uvođenje novih rituala pomoći će mu da postepeno iskoreni ovu naviku. 

foto: Daily Express, Daily Mail

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje