Bebe
08.03.2019.

Negujte prve zubiće

Stomatolozi savetuju da se sa pranjem zubića započne čim nikne prvi, ali ne pastom već malom mekanom četkicom. Kasnije, kada izbiju i ostali mlečni zubi, preporučuje se upotreba veoma male količine dečje paste koja, čak i da je dete proguta, neće izazvati nikakve tegobe.

Već oko prve godine dete bi trebalo da zna da se zubi peru svako jutro i svako veče, a kasnije, negde oko 15. meseca, valjalo bi uvesti još jedno dnevno pranje zuba. Tada dozvolite detetu da ih pere samo, iako to neće biti uspešno. Budite strpljivi kako bi imalo volje da vežba i kako bi ovu obavezu doživelo kao nešto lepo, prijatno i zanimljivo. To ne važi za večernje pranje, jer ono mora da bude temeljno, pa ga obavite vi kako biste uklonili sve naslage i ostatke hrane.

Pored higijene, za decu je važno da usvoje i zdrave navike u ishrani, da jedu što manje slatkiša, kašica i namirnica koje sadrže šećer.

Stomatolozi poreporučuju da se dete prvi put odvede zubaru već sa šest meseci, zatim kad napuni godinu dana, a termine narednih kontrola će odrediti stomatolog. Osim saveta o nezi zuba dobićete i preporuke za odvikavanje od cucle i sisanja prstića , kako ove loše navike ne bi uticala na položaj stalnih zuba i razvoj vilice.
Oko druge, treće godine počnite sa korišćenjem zubnog konca i, ako se vaše dete ne protivi, električne četkice za zube. Ona nije neophodna, ali temeljno pranje najmanje dva puta dnevno jeste i zato ne dozvolite detetu da zabušava. 

foto: promofarma, cuidadoinfantil, creserfeliz

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno