Deca
09.06.2021.

Skrivena moć muzike

Brojne studije godinama istražuju značaj muzike za decu. Neke od njih pokazuju da muzika pojačava san i pozitivno utiče na hranjenje nedonoščadi. Drugi sugerišu da muzički zvukovi imaju pozitivan i dugoročan uticaj na ukupan razvoj mozga. Ipak, danas se čini da nova istraživanja  Instituta za učenje i nauke o mozgu na Univerzitetu u Vašingtonu u Sijetlu podržavaju pojam skrivene snage muzike. Rezultati male i kratke studije grupe sugerišu da će bebama koje se rano bave muzičkom igrom možda biti lakše da obrade zvuke govora putem muzike.
Evo kako je eksperiment funkcionisao: Naučnici su regrutovali 39 beba na period od devet meseci i raspoređivali ih na sesije igranja od 12 do 15 minuta tokom jednog meseca.
Jedna grupa beba provela je vreme udarajući u ritmu različitih muzičkih ritmova i stilova dok su sedele sa roditeljima. Preostale bebe imale su isto toliko vremena da se igraju kamionima i igračkama, ali za to vreme nisu bile izložene muzici.
Istraživači su zaključili da su sesije igranja sa muzikom povećale procesiranje mozga beba i muzike i novih zvukova govora. U skeniranju mozga koje je usledilo, mališani u grupi zasnovanoj na muzici pokazali su snažnije odgovore u delovima mozga koji kontrolišu pažnju i otkrivaju obrasce. Autor vodeće studije Christina Zhao naziva studiju „prvom kod malih beba koja sugeriše da doživljavanje ritmičkog uzorka u muzici takođe može poboljšati sposobnost otkrivanja i predviđanja ritmičkih obrazaca u govoru“.
„To znači da rana, angažovana muzička iskustva mogu imati sveobuhvatni efekat na kognitivne veštine“, rekla je.
Dok se istraživanja nastavljaju i dok naučnici ne saznaju više o vezi muzike i govora, možete pomoći svom bebironcu makar da uživa u muzici.


Muzika za bebe, jednostavni ritmovi


Izaberite jednostavnu pesmu, poput „Zum, zum, zum zum zum“. Prvo je otpevajte do kraja, a kasnije izostavite poslednju notu u redu da podstaknete bebu da gukne. Dok pevate, tapkajte bebina stopala ili tapšajte rukama u ritmu. To će bebi pomoći da na razigran način poveže ono što čuje i oseća. Bebe vole da čuju poznate glasove, poput vašeg, pa će uživati u pažnji koju joj poklanjate i trudu koji ulažete. Eksperimentišite sa različitim ritmovima i muzičkim stilovima.


Napravite kućni bend


Jednom kada beba može da uhvati neki predmet, uvedite sigurnu, jednostavnu igračku prilagođenu ritmu, poput zvečke. Dok će se vaša mala muzičarka zveckati u vazduhu naučiće o uzroku i posledici: protresite ovo, čujte ono. Lupanje drvenim kašikama i po plastičnim kutijama takođe proizvodi prilično kul zvuke, koji će se dopasti bebi.


Jeste li za ples?


Pustite neke od svojih omiljenih pesama za ples, ali nemojte podivljati i pojačavati jačinu zvuka. Gotovo sva muzika je vrlo prijatna, ali zabavićete se igrajući sa detetom ako slušate ono što volite i vi i dete. Držite bebu dok se njišete u ritmu. Ako može da stoji, držite je za ruke i usklađujte ritam i zvuk. Opušteno “ludujte” kada vas muzika pokrene, beba će uživati a osmesi neće izostati.
Na celokupan razvoj čoveka od najranijih dana učestvuju mnogi faktori. Da li će nauka dokazati da je muzika bitna u najranijem uzrastu, nije ni važno sve dok vi negujete i taj vid zabave sa svojom bebom. Pevajući pesmice, krećući se u njihovom ritmu, beba dobija osećaj za muziku, a priznaćete da je lepo kada nas neka pesma gane ili ritam pokrene.
Muzika ima opuštajuće dejstvo pa samim tim je i te kako potrebna u životu svakog od nas. Zato, kad god ste u prilici, pustite muziku.


tekst: https://www.highlights.com/
foto:jelleke-vanooteghem-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Muzičke 24705
Viga Drveni ksilofon 44026
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.349,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno