Bebe
07.07.2016.

Dodir, masaža i njene blagodeti

Poznato je da majke širom sveta instinktivno nose, maze, ljuljaju, ljube, dodiruju svoju bebu. Na taj način one šalju jaka poruku koja glasi: “Brinem i jako mi je stalo do tebe, volim te i prihvatam te”. Upravo kroz ovu poruku vidimo da dodir često ume da bude ”glasniji” medij i od samih reči.

Pored neverbalnih aspekata dodira, ne možemo, a da ne pomenemo i poznatu činjenicu da kožu još zovu i “spoljašnjim mozgom” i da pružanjem adekvatnog dodira pozitivno stimulišemo rast i razvoj deteta. Mnoge studije su dokazale da u sredinama gde se deca nošena, masirana, dojena, odrastaju u kooperativnije, regulisanije, stabilnije i saosećajnije osobe. Bilo kako bilo, dodirnuti i biti dodirnut predstavlja važno telesno iskustvo, pogotovo kada pričamo o prvoj godini života.

Jedan od načina gde dodirom možemo da pružimo puno ljubavi, topline, nežnosti, razumevanja je upravo i masaža beba. Ona predstavlja pre umetnost komuniciranja i ne spade u klasični terapeutski tretman. Mogli bismo je definisati kao korisnu roditeljsku veštinu kojom se možemo dublje povezati sa našom bebom, te steći veće samopouzdanje u prvim mesecima roditeljskog putovanja, ali i kasnije. Primenom masaže imate divnu mogućnost da razumete poseban neverbalni jezik bebe te odgovorite na njega ljubavlju i poštovanjem.

Ne zaboravimo i to da emocionalna veza nastala u prvim, formativnim, godinama života stvara temelj za buduće emocionalne i socijalne odnose koji predstoje. Stoga je masaža upravo jedan od načina kako da to i postignete obzirom da su u sklopu nje uključeni SVI elementi neophodni za proces vezivanja kao što je: dodir, miris, vid, sluh, glas, smeh, imitacija, igra, razumevanje signal i dostupnost.

Istraživanja kao i iskustva roditelja koji su prošli obuku pokazuju da masaža beba može da ponudi mnoge dobrobiti kako za bebu tako i za roditelje, celu porodicu, ali i društvo. U daljem tekstu ćemo vam izložiti koji su to dobrobiti koje beba može da dobije redovnom masažom, pogotovo u prvoj godini života.

INTERAKCIJA - Tokom masaže možete da unapredite i ostvarite dublje emocionalno vezivanja te na taj način pružite i omogućite razvoj sigurne veze (engl.secure attachment) već od prvih meseci života bebe. Prijatna interakcija poput masaže svakako pruža poverenje, komunikativnost i osećanje ljubavi, poštovanja i cenjenja.

STIMULACIJA - Masaža može da stimuliše i deluje na razvoj mozga, pogotovo u prvoj godini života kad je njegov rast ubrzan, zatim cirkulaciju, digestivni, hormonalni i imuni sistem, telesnu svesnost, koordinaciju i ravnotežu.

OLAKŠAVANJE - Masažom, roditelj bebi može da olakša pojavu gasova i grčeva, zatvora, mišićne napetosti, lakše boli i rast zubića.

RELAKSACIJA  -  što većinu ljudi uglavnom i asocira na masažu, ogleda se u  postizanju boljeg sna bebe, boljoj fleksibilnosti njenog mišićnog tonusa, regulaciji ponašanja, redukciji hormona stresa, ali i obostranoj smirenost.

Pored navedenih, valja pomenuti i neke od blagodeti koje sami roditelji mogu dobiti masiranjem svoje bebe a koje nisu ni malo zanemarljive:

• bolje razumevanje svoje bebe i otkrivanje njene jedinstvenosti,
• mogućnost da nauče da osluškuju svoju bebu i upoznaju signale koje ona šalje,
• bolje razumevanje plača, kao jednog od osnovnih načina bebine komunikacije,
• povećaano samopouzdanja te unapređenje roditeljskih veština,
• kvalitetno provedeno vreme sa svojom bebom,
• upoznavanje drugih roditelja i razmena iskustava.

IAIM program može da pomogne i onim roditeljima gde je proces vezivanja ometen ili narušen usled razloga poput: postnatalne depresije, prekomernog stresa, zatim kod porodica sa bebama koje su rođene prevremeno, porodica sa bebama ometenim u razvoju, u radu sa usvojiteljskim porodicama, ali i porodicama u kojima ima zlostavljanja.

Da zaključimo sa konstatacijom da je masaža beba, a time i dodir kao jedan od esencijalnih i neophodnih sastojaka zdravog odrastanja, mudro odabranu investiciju neophodnu za dobar start.

Tekst pripremila:
Milijana Majastorović -  Kožul
defektolog, muzikoterapeut
IAIM instruktor za masažu beba
Musical baby bonding instructor
www.synchronylab.com
facebook/Synchronylab

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno