Deca
20.01.2020.

Evo saveta koji će vam olakšati komunikaciju sa decom

Dobar roditelj je onaj koji pomaže deci da razvijaju najbolje osobine i kvalitete, kao i da se izbore sa svim svojim manama, a to, složićete se, zahteva ogromnu posvećenost, ozbiljno vreme i razgovore bez kraja i konca. Nažalost, mnogi od ovih razgovora umeju da budu više nego jalovi, često štetniji od manjka komunikacije, jer ne postoji razumevanje. Uz pomoć ovih 10 saveta, bolje ćete se sporazumevati i razumeti.


NE RAZGOVARAJTE KAD STE POD STRESOM
– Kad postoje teznzije razgovor lako može da ode u pogrešnom pravcu, lako se izgovori i ono što se ne misli, a češći su i nesporazumi. A kako nam je život sam po sebi stresan, iluzorno bi bilo da očekujete idealnu situaciju za razgovor, pa nam preostaje samo da izbrojimo do 10 pre nego što se upustimo u priču.

IZBEGAVAJTE NEGATIVNE IZJAVE – One istog trenutka aktiviraju sve odbrambene mehanizme i „štitove“ od kojih će se svaka vaša naredna reč jednostavno odbiti bez ikakve šanse da dopre do deteta. Zato mu ne govorite da „ništa ne zna“, da je „opet sve zabrljalo“, „da sve radi naopako“, jer ovakve uvrede bole više od batina. Zato sa decom treba razgovarati smireno, bez teških reči, s puno ljubavi i razumevanja čak i kada ste besni ko ris. Tada se vratite na pravilo broj 1.


PRIHVATAJTE SOPSTVENE GREŠKE
– Ako se trudite da pred decom uvek delujete ispravno i bezgrešno i ne priznajete da ste uradili ili rekli nešto loše, a ona su bila svedoci toga, rizikujete da trajno izgubite njihovo poverenje. Osim toga, deca iz toga mogu da nauče da je OK krivotvoriti istinu, pa će i ona početi da se ponašaju isto, s tim da će ona u tome biti još uspešnija od vas. Svaki put kad priznate grešku pred decom dobićete jedan plus kod njih, jer time pokazujete da niko nije savršen.

NE TRAŽITE IM MANE – Vaša deca nisu vaši neprijatelji i rivali pa ne bi trebalo tako da ih tretirate u razgovorima. I kad vodite konstruktivne rasprave i kad dođete do ivice svađe, nikada ne posežite za njihovim greškama, propustima, manama i nedostacima, već se potrudite da istaknete ono dobro. Znate, klinci kojima se stalno „nabijaju na nos“ njihove loše strane gube želju da budu bolji, za razliku od dece čiji roditelji ističu vrline.


NE GLUMITE VELIČINE
– Deci ste roditelji, mama i tata, a ne direktori multinacionalki, šefovi sektora, načelnici odeljenja, pa nema razloga da pred njima zadržavate svoj poslovni imidž. Svoj autoritet nikako ne biste smeli da crpite iz svog profesionalnog i društvenog položaja i zato se svedite na svoju kućnu i porodičnu ulogu.

NE NAREĐUJTE – Verovatno bi najveći broj roditelja voleo da im deca čitaju misli i da uvek rade samo ono što treba i kako treba, ali toga nema, ne postoji, pa zato sve svoje zahteve izgovaraju tonom koji barem za 30 decibela prevazilazi jačinu normalne komunikacije. Naređivanje nije naročito delotvorno, makar ne na duže staze, pa ga izbegavajte.


SPUŠTAJTE SE NA NJIHOV NIVO
– Decu ne treba podcenjivati i tretirati ih kao nerazumna bića, ali ne valja ni kad ih precenjujete. Njima sve mora lepo da se objasni, u skladu sa uzrastom, što znači da treba da se spustite na njihov nivo. Ako je dete baš malo, iz priče o ličnoj higijeni izbacite bakterije i viruse, dovoljno je da mu kažete da od prljavih ruku može da se razboli.

SLUŠAJTE STVARNO, A NE KOBJAGI – Kad vam se dete obrati, kad reši da vam se poveri, pohvali ili požali, ostavite na stranu sve što radite i koncentrišite se na razgovor ili porazgovarate kasnije. Važno je samo da slušate dete, a ne da vam misli lutaju. U suprotnom će ono pomisliti da vam nije važno, da je sve drugo bitnije od njega.


BUDITE OPUŠTENI
– Ako vam razgovori služe samo da ispravite krive drine, da rešite sve nesporazume, da podelite obaveze i zaduženja, da pretresete dnevne događaje, a ne za zbližavanje i opuštanje, deca će početi da ih izbegavaju. Ona žele da se druže, da pružaju i dobijaju ljubav, a ne da razmenjuju zadatke. I to mora, ali mora i ovo drugo.
Foto: askopinion.com, foxnews.com, letsfamily.ch, proeves.com, forcefield.me

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno