Deca
15.10.2019.

Ukoliko bebi čistite uši štapićima, trebalo bi odmah da prestanete

Vosak koji se prirodno luči u ušnoj šupljini štiti ušni kanal od spoljnih uticaja, prašine i bakterija. Jednostavno rečeno - koristan je i zato uši ni sebi, ni deci, a naročito bebama, ne treba čistiti štapićima.

Ukoliko pokušate da očistite sadržaj uha postići ćete kontraefekat. Uguraćete vosak dublje u kanal i stvorićete čep koji potom može da ukloni samo lekar. Ne koristite nikakve predmete za čišćenje bebinog uha, ukosnice uvijene maramicom ili vatom, štapiće za uši niti bilo koji izduženi predmet koji bi mogao da povredi bubnu opnu. 

Jedino što sme da se čisti jeste spoljašnji deo ušne školjke i to veoma pažljivo, tokom kupanja, mekanim peškirom ili nakvašenom pamučnom pelenom. Čisti se samo spoljašnjost ušne školjke, uvek od unutrašnjosti ka spolja.

Ukoliko primetite bilo šta što podseća na čepić, tamnobraon sadržaj, obavezno bebu odvedite pedijatru koji će vas posavetovati o tome kako dalje postupati. Neuobičajene izlučevine iz uha mogu nastati kao posledica infekcije ili prehlade pa je važno da pratite stanje i da zatražite lekarsku pomoć ukoliko uočite bilo kakve neobične promene.
Tokom kupanja vodite računa da voda bebi ne uđe u uši. Kada joj perete kosu, najbolje je da glavicu polako rotirate na obe strane tokom ispiranja kako biste izbegli da voda dospe u ušne šupljine. Ako pak primetite da u ušima ipak ima vode, pašljivo je upijte mekanim, pamučnim peškirom.
Kada čistite ušnu školjku, nežno pridržavajte bebinu glavu kako se ne bi iznenada mrdnula i da je ne biste povredili.

Sa bušenjem ušiju treba sačekati najmanje godinu dana zbog mogućih infekcija i komplikacija. Pištolji za bušenje ušiju se ne sterilišu već se samo dezinfikuju, pa je bolje izbeći svaki rizik.
foto: guiainfantil, bbmundo, culligan.es

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno