Deca
14.09.2019.

Mame i tate zabranile kuce i mace, deca našla nove „kućne ljubimce“

Deca su se u vrtiće i školske klupe vratila pre samo deset dana, a onda su za njima, ili bolje reći sa njima, stigle i vaške. Ne znamo kako je u unutrašnjosti, ali mnogi Beograđani već danima samo o tome pričaju. Ne, ne mora da znači da ih i vaše dete ima, ali ne bi bilo loše da danas odvojite malo vremena i pretrebite kosice vaših klinaca. Za svaki slučaj.


Ukoliko se pokaže da vam se dete iz kolektiva vratilo s novim „kućnim ljubimcima“, ne očajavajte zbog toga. Nema razloga ni da se stidite, jer se pojava vaši odavno ne vezuje za higijenske uslove u kojima dete živi. U svakom slučaju, ako primetite vaške ili gnjide, decu ne šaljite u kolektiv dok ih u potpunosti ne ukolonite, a vaspitačicu ili učiteljicu obavestite o tome kako bi se predupredilo širenje na drugu decu. Bitno je da se naoružate strpljenjem.


Borba s vaškama počinje specijalnim šamponima. Veoma su efikasni i nakon dva pranja u roku od nedelju dana ubijaju skoro 100 odsto vaški, ali gnjide su otpornije pa s njima ide malo teže.
Zbog toga što gnjide mogu da prežive pranje kose specijalnim šamponima, neophodno je da ih sve do jedne uklonite iz kose. Svaki dan pažljivo pregledajte kosu deteta, a gnjide uklanjajte ručno, jednu po jednu, ili specijalnim gustim češljem. Radite to polako i strpljivo, da se dete ne uznemiri i da mu češljem ne napravite ranice po koži glave.


Kosu treba da pregledate svim ukućanima i da, ako je potrebno, sprovedete tretman šamponom. Nakon toga operite posteljinu, ćebad, peškire, odeću koja se oblači preko glave, kao i sve kape i šešire, a naročito stvari od vune. Šišanje nije obavezno, ali razmislite i o tome, jer ćete u tom slučaju vaške i gnjide lakše ukloniti.
I još nešto... Nipošto ne skrivajte od vaspitačica, učitelja i nastavnika da imate problem. Dovoljno je da u kosi samo jednog deteta preživi samo nekoliko gnjida, pa da se zaraza ponovo raširi.

Zapamtite, nije sramota imati vaške. One najviše vole društvenu decu čiste kose, a takva deca su baš divna.
Foto: sassymamahk.com, moneycrashers.com, bkkkids.com, irishnews.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno