Deca
06.09.2019.

Znate li kada je pravo vreme da počnete da dajete deci med

Iako je med prirodna namirnica i sadrži mnogo hranljivih sastojaka, ukoliko se u ishranu dece uvede rano može da izazove probleme u varenju.

Med deluje kao probiotik i stimuliše bakterije u probavnom sistemu, veoma je koristan kad dete ima dijareju, sprečava pojavu grčeva i nadimanja, a uz to deluje kao blagi laksativ. Međutim, oko 15 odsto meda čine spore botulizma koje za nežni probavni sistem mogu da budu toksične.
Zato se med deci postepeno uvodi u ishranu tek nakon navršene prve godine. Počinje se s malim količinama, ne više od pola kašičice u mleku, čaju ili sveže ceđenom soku. 

Ukoliko neko od roditelja ima predispozicije na alergije, treba biti posebno oprezan kod uvođenja novih namirnica u ishranu deteta. U tom slučaju kreće se sa gramom meda na kilogram telesne težine podeljenog u dve ili tri dnevne doze uz budno praćenje eventualnih reakcija. 

Ukoliko se jave grčevi u stomaku, promene u stolici ili pak povraćanje, treba prestati sa davanjem meda i posavetovati se sa pedijatrom, a ako sve prođe bez reakcija, količinu meda treba postepeno povećavati jer on ojačava dečji imuni sistem i pozitivno utiče na razvoj.
foto: guiainfantil, guiadelnino

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno