Deca
31.08.2019.

Ne stvarajte deci tenziju zbog početka školske godine. Opustite ih!

Ako ste tokom leta deci, pa čak i budućem prvaku, pretili sa „Jedva čekam da ti počne škola da ne spavaš do podne i da se više ne razvlačiš po kući“, ovo je trenutak da prestanete jer nastava počinje prekosutra. Koliko god deci to teško padalo, vama će biti još teže, jer vam, pored potpune reorganizacije,predstoje troškovi, nove obaveze i dodatni stres. Zato ovaj vikend iskoristite da se opustite svi zajedno, da se malo družite i da sa dragim ljudima, porodicom i prijateljima, proslavite polazak u nove pohode i nove pobede.


Imate samo još dve večeri za pomeranje vremena za odlazak u krevet. Gledajte da to, ako je reč o mlađem školarcu, bude do 21 sat, a stariji osnovci mogu da ostanu budni do 22, ali i jedne i druge i u nedelju i u ponedeljak budite što ranije, kako bi se navikli na nov ritam. Ne pravite od toga dramu, samo budite autoritativni i ne popuštajte.
Izbegavajte predavanja i upozorenja, ne plašite ih, ne pretite im učiteljicama, nastavnicima, domaćim zadacima i lošim ocenama... Treba da se raduju školi, a ne da je mrze.


Koliko god da ste nervozni, gledajte da ostanete smireni i da ne stvarate nepotrebnu tenziju u kući. Umesto da pričate o pričate o školi, obavezama koje vam svima predstoje od ponedeljka, troškovima i reorganizaciji i sličnim problemima, tražite rešenja. Ako imate đaka-prvaka, ukoliko već niste to učinili, obavezno uzmite godišnji odmor ili slobodne dane za prve dve nedelje nove školske godine.


Danas ili sutra organizujte mini slavlje za najbliže rođake i prijatelje. Ovo je posebno važno ako vam dete tek kreće u školu, jer će svi želeti da mu pruže podršku. Zamolite goste da ga, ako ono ne pokaže inicijativu, ne zapitkuju previše o očekivanjima i da nipošto ne dele sa njim svoja loša iskustva.
Uz simbolično posluženje i prikladnu torticu poželite školarcima srećan novi početak i radujte se s njima. Deca rastu, nije to mala stvar!
Foto: riversidebail-bonds.com, destinationsitters.com, miguelque.net-

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno