Deca
15.08.2019.

Ne čudite se što im smrducka iz usta. I oni su ljudi, samo mali

Dok ne dobiju prvo dete, većina ljudi misli da je neprijatan zadah iz usta rezervisan samo za odrasle osobe i da je vezan za procese u vilici i pokvarene zube, a onda se, kad im njihov mališan dune u lice suoče sa realnošću. Iako je uzrok neprijatnog zadaha kod dece najčešće bezazlen, ponekad se iza njega kriju ozbiljnije bolesti usta, organa za varenje, ali i opštih poremećaja u organizmu, što može da se otkrije tek nakon odlaska lekaru.


Pedijatar će, ako mu se požalite, prvo proveriti da li dete ima infekciju krajnika, grla, sinusa ili nosa, jer je to, pokazalo se, najčešći uzročnik ove neprijatne tegobe. Kada je detetu zapušen nosić usled alergijskih oboljenja, virusne ili bakterijske prehlade, uvećanog trećeg krajnika, dete prinudno diše na usta, što isušuje sluznicu i smanjuje antibakterijsku ulogu pljuvačke. Bakterije se brže razmnožavaju i raspadaju, što prati neprijatan miris.


I nedovoljna i nepravilna oralna higijena može da izazove neprijatan zadah. Deca jedu više slatkiša i ne vole baš da peru zube, a i kada ih peru bez nadzora ili bez pomoći roditelja, to ne rade ispravno. S toga ne treba da čudi ako im se zubići pokvare ili ako se na njima nakupi veća količina zubnog plaka i drugih naslaga koje, prirodnom, nemaju baš ugodan miris. Zato bi trebalo da im roditelji do sedme godine pomažu u pranju zuba ili makar da kontrolišu da li to rade pravilno i dovoljno dugo.


Kao i kod odraslih, neprijatan zadah može da se javi ako dete ne pije dovoljno vode, ukoliko je dehidriralo zbog fizičke aktivnosti, povišene temperature, povraćanja ili dijareje. I gljivične infekcije mogu da budu uzrok neprijatnog zadaha, ali one se ne javljaju samostalno već u sklopu pada imuniteta, sistemskih bolesti ili dugotrajne i česte upotrebe antibiotika.
Foto: parenting.firstcry.com, healthline.com, dfckids.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno