Deca
21.06.2018.

Naučite ih da vole pse

Napunilo lepo vreme sve parkiće i parkove, sva šetališta, sve gradske šumarke i svaki teren za igru, pa se u potragu za slobodnom klupom kreće u rano jutro, dok još ne upekne zvezda. Jednu klupu zauzele bake i deke, drugu mlade mame s bebama u kolicima, treću momci koji još nisu stigli do kuće iz noćnog provoda, a između njih trčkaraju deca i psi. Svako svakog popreko gleda i svako misli da je tu neko suvišan. Bakama i dekama bez unučića smetaju deca koja galame i „džukele koje nemaju tu šta da traže“, mladim mamama „penzosi koji im zauzimaju mesta“ i „džukele koje nemaju tu šta da traže“, a i jednima i drugima smeta ona obesna omladina. Samo je deci i psima sve po volji.
Samo dok se ne umešaju odrasli...

Deca vole pse i rado se s njima igraju, jer ne znaju da im od njih preti potencijalna opasnost. Strah od pasa kod dece nije urođen, već stečen i zato nikoga neće začuditi kada vidi tek prohodalog jednogodišnjaka kako nesigurnim koracima juri ka psu i gura mu ručice u usta. Pas je za većinu klinaca, bio mali ili veliki, ništa drugo do igračka, drugar za igru, zvrk na četiri noge, bićance koje pravi veliku buku, kao i oni.
Strah, ako postoji, javlja se tek pod uticajem odraslih, onih koji misle da „džukele nemaju šta da traže na mestima gde borave deca“ ili onih koji su imali loše iskustvo, pa sad svoju traumu prenose na dete. Šta god vi mislili, psi će nastaviti da žive u gradovima, među decom, pa taj strah ne treba raspirivati.

Odrasli, bilo da su u pratnji psa ili deteta, treba da znaju da skoro nijedan pas i skoro nijedno dete neće namerno povrediti ono drugo i da se većina incidenata dešava u igri. Najgore što odrasla osoba može da uradi jeste da u strahu počne da viče na dete ili psa, jer i jedno i drugo mogu da se uplaše i da reaguju nepredvidivo. Dete potrči, pas, misleći da je to poziv na igru, potrči za njim, obori ga i eto višegodišnjeg, ako ne i doživotnog straha od pasa. A postoje i obrnute situacije, kada pas, istraumiran od cike i vriske veselih predškolaca i njihovog čupanja za uši i potezanja za rep počne da zazire od dece.
Na sreću, sve ovo može da se spreči...

Pse, naravno, treba izvoditi u šetnju u skladu sa odlukom o držanju pasa u gradskoj sredini, kakvu ima skoro svaka opština, čistiti za njima i voditi računa da ni na jedan način ne ugroze ni decu ni odrasle. No, kako nam se putevi svakako ukrštaju, neminovno je da će dete doći u kontakt sa maltezerom, pudlom, mopsom, bišonom ili retriverom koji šeta sa ili bez povoca. Kao što se od vlasnika psa očekuje da zadrži svog ljubimca, kako ne bi pritrčao detetu, tako se od roditelja i baka i deka očekuje da zadrže dete ukoliko reši da legne na psa, da ga počupa za uši ili rep.
Ovde padaju u vodu priče o tome ko je u pravu, jer je bezbednost dece svima na prvom mestu.

Ukoliko ste u pratnji deteta i zazirete od pasa, zamolite vlasnika da pridrži ili da udalji svog ljubimca, a vi dete uzmite u ruke ili u naručje pa se lagano sklonite u stranu. Detetu ne govorite da će pas da ga ujede i povredi, jer to skoro pa 100 odsto nije istina, već mu objasnite da ne poznajete tu kucu i da ne treba da joj smetate.
Ukoliko pak nemate ništa protiv pasa i toga da ih vaše dete ili unuče mazi i igra se sa njima, naučite ga kako da se ponaša. Objasnite mu da uvek treba prvo da zatraži dozvolu od vlasnika, jer on najbolje zna kako će njegov ljubimac reagovati, a da zatim treba da pruži psu nadlanicu da je omiriše.

Osim toga, objasnite detetu da...
* Pas ne voli da ga vuku za uši i rep
* Psu ne prija kada se leži na njemu
* Psu ne sme da se uzima ništa iz usta – ni štapić, ni loptica, a posebno ne hrana
* Pas sa nama komunicira telom. Naučite ga šta nam poručuje kad vrti repom, šta kada se nakostreši, šta znače podignute, a šta spuštene uši, šta znači veseo lavež, a šta režanje...
* Pas lizanjem po licu i rukama pokazuje ljubav (ne znači da treba da liže dete)
* Pas voli da ga maze po vratu i leđima
* Pas kao i mi voli nežnost

I najvažnije, naučite ih da je pas zaista naš najbolji prijatelj i da je najbolji prijatelj dece.

Foto:popsugar.com, educanin.com, boredpanda.com, queen-time.ru, littledoggiesrule.com, lifehack.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno