Deca
26.12.2017.

Ovako ćete ih razmaziti

Nema roditelja koji svojoj deci ne želi sve najbolje, od hrane, preko obrazovanja, do zaposlenja i izbora bračnog partnera. Svesni da od nekog doba ni na šta nećemo moći da utičemo, dok su mala od njih pravimo razmažena derišta, nespremna da cene prave vrednosti i nesposobna da se nose sa životnim izazovima.
– Često iz najbolje namere nastaju problemi jer roditelji, iz želje da pomognu svojoj deci čine suprotno od toga. Sve je u redu dok ne počnete da preterujete – kaže Aleksandra Solujić, psiholog, i navodi primere medveđih usluga.

Obasipate ih novcem
Novac je koristan i lepo je imati ga jer može da se iskoristiti za dobre stvari. No, to ne znači da deca ne treba da znaju ništa o značaju novca, načinima na koji se dolazi do njega, ali i kako treba da se troši. Problem nastaje ako se ispunjavaju svi dečji hirovi, ako im se kupuju preskupe stvari, ako dobijaju sve što požele, jer takva deca neće osećati nikakvu zahvalnost.

Dopuštate da čine šta hoće
Deca bi uvek radila samo ono što žele, ono što im prija, ne zahteva napor i odricanje, ali dužnost roditelja jeste da im postave granice, uvedu obaveze, određena ponašanja i aktivnosti svedu na razumnu meru, nauče dete radnim navikama.

Sve radite umesto njih
Rad je od suštinskog značaja za čoveka. Svaka zrela i odgovorna osoba radi kako bi zaradila i koristila svoje talente, znanja i veštine. Važno je naučiti dete tome i priuštiti mu dobar osećaj koji sa sobom nosi ispunjavanje zadataka i osvajanje. Često roditelji pokušavaju da zaštite svoju decu od rada i na taj način im šalju poruku kako je rad nešto što teško i neprijatno, a što može da se izbegne.

Ne očekujete zahvalnost
Naučite dete da pokazuje zahvalnost, jer će u suprotnom pomisliti ne samo da zaslužuje sve što ima, već i da se podrazumeva da dobije sve što hoće. Lepo je priuštiti detetu najbolje, ali lepo je i da dete bude zahvalno. A kako su svi zdravi odnosi dvosmerni, naučite dete da drugima uzvrati za sve što dobije. Makar rečju hvala.

Zatrpavate ih poklonima
Deca koja imaju previše igračaka ne umeju ni da se raduju novim, niti da se igraju sa starim. Sve im je dosadno, što znači da samo bacate pare. Ako kupovinu svedete na manju meru, više će ceniti ono što ima, ali i ono što je dobilo, jer će znati da je zaslužilo.

Ne dajete im da pogreše
Pustite dete da pogreši jer se tako najbolje uči. Ako stalno očekujete da vas slepo sluša jer vi najbolje znate, dete neće ništa naučiti iz sopstvenih postupaka, a uz to će izrasti u nesamostalnu osobu. A kako to sigurno ne želite, pustite ih da lupe glavom o zid i da iz svega izvuku pouku. Vi samo treba da budete tu, da utešite, da podržite i da kažete „Nema veze, idemo dalje“.

Tretirate ih kao zvezde
Dete treba poštovati kao ličnost, pokazivati mu da je voljeno i željeno, ali s tim ne treba preterivati. Ono treba da zna šta se od njega očekuje, koja prava i dužnosti ima. Ono ne sme i ne može, ma kako lepo i dobro bilo, ma koliko petica imalo, da bude zvezda vašeg doma, a posebno ne van njega. Ne glorifikujte ga, obiće vam se o glavu. I vama i njemu.

Foto: fortissima.com.br, huffingtonpost.co.uk, kingscollege.qld.edu.au, rolereboot.org, verywell.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno