Deca
06.12.2017.

Post (ni)je za decu

Post u dečjem uzrastu već dugo izaziva oprečna mišljenja. Pojedini roditelji, koji i sami poste, gledaju da se i njihova deca tokom posta uzdržavaju od mrsne hrane. Ima međutim i onih koji, bez obzira da li sami poste ili ne, veruju da deca ne treba da se pridržavaju verskih pravila u najranijem uzrastu.
Mišljenja su podeljena, odluku donose roditelji, a evo šta o ovom pitanju misle episkop, pedijatar i nuticionista-dijetolog.

Iako nismo našli nijedan crkveni kanon koji izričito propisuje kako bi deca trebalo da poste, episkop Atanasije Rakita u „Praktičnoj veronauci“ piše:
„Roditelji koji brinu o duhovnom životu svoje dece neće čekati da dete potpuno odraste pa da ga počnu privikavati na post. Oni to počinju postepeno, od 3. ili 4. godine detinjeg uzrasta. Ne zato što je detetu u tim ranim godinama post potreban, u istom smislu kao odraslima, nego radi privikavanja da izmalena počnu da razlikuju da nisu svi dani isti u pogledu hrane, što će mu ostati kao besceno blago celog života. Što važi za post, važi i za svetu tajnu ispovesti i pokajanja.“

„Za decu je korisno da im se ograniči masna hrana. To ne dovodi ni do malokrvnosti, niti do gubitka težine,“ piše poznati moskovski pedijatar A. M. Timofejeva u svojoj knjizi „Razgovori dečjeg doktora“ i nastavlja: „U vreme posta moguće je potpuno mirno ukloniti meso već u tom uzrastu kada dete počinje da prelazi na takvu hranu. Nikada nisam videla da je nedostatak mesa doveo do malokrvnosti ili gubitka težine. Ako deca u postu ne jedu masno, nestaje alergija i olakšava se proces varenja. Ako dete ima više od dve godine i ima nekih alergijskih tegoba, njemu je onda prosto neophodno ukinuti meso, ali i mleko. Ribu možete davati. Ovde se treba posavetovati sa duhovnikom. Ako blagoslovi, lako ću da uklonim i ribu, to je samo na korist detetu.“

A šta o tome misle naši nutricionisti-dijetetičari, pitali smo Jovanu Srejić Ferlugu.
– Deca bi mogla da poste najviše dve nedelje, ali bi u tom slučaju njihova ishrana onda morala da se izbalansira tako da unesu sve neophodne minerale i vitamine. Recimo, meso tokom posta može da se zameni kombinacijom žitarica, mahunarki i semenki. Ako odlučite da vaše dete posti deo posta, povedite računa o nadoknadi kalcijuma i gvožđa, koji su mu neophodni za pravilan rast i razvoj. Međutim, ako ste planirali da posti do Božića, biće mu neophodna suplementacija i praćenje parametara krvi – ističe naša sagovornica.

Foto: healthydiningfinder.com, momjunction.com, eatrightontario.ca

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno