Deca
24.07.2017.

Malo dosađivanja ne škodi

Dok je trajala školska godina žalili su se na rano ustajanje zbog odlaska u školu ili u vrtić, na učenje, treninge i časove baleta, obaveze u muzičkoj školi i školi jezika, na nešto ili na sve stavke sa ovog spiska, a sad se razvlače po čitav dan i ponavljaju „Dooosadnoo mi je“. Ako se i vi, s jedne strane nervirate jer ne znate kud ćete pre od obaveza, a sa druge se pitate da li ste, kao roditelj, dužni da ih animirate, organizujete i zabavite, posušajte savet psihologa koji skoro pa jednoglasno poručuju – pustite decu da se dosađuju dok im dosađivanje ne dosadi!

Ne skačite na svaki mig
Vaš posao nije da skačete na svaki njihov mig, da im organizujete slobodno vreme i da im osmišljavate zabavu, posebno ako ih je dvoje. Nek se zabave sami!
Uostalom, većinu vaših predloga odbili bi bez razmišljanja.
Ako im kažete da prošetaju, reći će vam da je napolju previše vruće.
Ako im kažete da odu na bazen, kazaće da nemaju društvo, da je prevelika gužva, da je daleko...
Ukoliko im ponudite knjigu, reći će vam da su sve pročitali.
Ponudite li im da crtaju, objasniće vam da je to dosadno.

Odustanite od instant rešenja
Da stvar bude zanimljivija, vaše predloge će na isti način odbaciti i malo dete i tinejdžer, a vi ćete i dalje, dan za danom slušati „Dooosadnoo mi je“. Upravo zbog toga ne treba da radite ništa i da ih pustite da se dosađuju, jer će u suprotnom od vas stalno očekivati da ih animirate.
Deca koja nisu morala sebi da osmišljavaju zabavu i da nalaze način da prekrate vreme uvek će očekivati instant rešenja od drugih i to u svim oblastima života. Dosada sama po sebi ne mora da bude loša jer rađa kreativnost, kristališe interesovanja, definiše želje i bistri misli, mada može da navede dete da se okrene i ispraznim sadržajima.

Zapamtite – niste loši roditelji
– Najvažnije je da ne osećate grižu savesti i da ne mislite da ste loš roditelj zato što ih ne zabavljate. Naravno, to ne znači da ne treba da ih, ako su mali, vodite u park, na igralište, u posetu drugarima, u šetnju ili da ne treba s njima da se poigrate. Naprotiv, sve ovo je i te kako poželjno raditi, ali u predviđeno vreme, kad vam obaveze dozvoljavaju, a ne zato što je vašem detetu bilo dosadno – poručuju stručnjaci.

Kad preteraju, uposlite ih
– Pustite ih sat-dva da se dosađuju, ali ako nastave da vam se žale i da traže da im osmislite zabavu, zadajte im neku obavezu ili kućni poslić. Neka deca će, kad urade ono što ste od njih tražili, prestati da se žale, da ih ne biste ponovo upošljavali, pa će sebi naći zabavu, druga će uživati u tome da vam pomažu. U oba slučaja problem dosađivanja će biti rešen – savetuju dečji psiholozi i naglašavaju da je najvažnije da u svemu postoji sredina...
Niti treba da ih animirate dok ne budu zadovoljni, niti da im pravite „pametne“ planove protiv dosade, jer će se opirati, već da ih pustite da se sami izbore sa slobodnim vremenom.

Foto: Scarymommy.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno