Deca
15.05.2015.

Dečije aktivnosti na otvorenom

Lepo vreme i prijatne temperature izmamile su nas u prirodu a mnogo je aktivnosti koje možemo realizovati i van zatvorenog prostora našeg stana i škole. Proleće je obično vreme kada se realizuju mnoge đačke ekskurzije, izleti, ali i nastava u prirodi.

UČIONICA NA OTVORENOM

Prosečno školsko dete, ukoliko može da bira, radije će ostati unutra uz igrice i kompjuter a deci u školskom uzrastu zbog razvoja neophodno je da deo vremena provedu i u prirodi. Školske aktivnosti takođe podrazumevaju boravak u zatvorenom ali postoje primeri koji nude i malo drugačiji oblik učenja– nastavu u prirodi  koja ima potencijal da pomogne u rešavanju mnogih problema  kod dece od gojaznosti koja je među mališanima danas sve prisutnija, pa sve do nedostatka vitamina D kao posledice premalo vremena provedenog na suncu. 

Praksa pokazuje da čak i deca koja u školi imaju slabije ocene na nastavi u prirodi pokazuju neverovatnu mogućnost zapažanja i više se angažuju.

Takođe, svi pamtimo ekskurzije kao najlepši deo druženja i najzanimljivije uspomene iz škole a one su opet u vezi sa prirodom, boravkom na moru ili planini.

PORODIČNA DRUŽENJA U PRIRODI

Za decu koja provode više vremena u prirodi istraživanja pokazuju da su:

Smirenija - jer boravak na otvorenom smiruje dečija čula

Srećnija – svež vazduh i fizička aktivnost podstiču dobro raspoloženje

Zdravija su - Deca koja se igraju napolju imaju bolji vid i ređe su im potrebne naočare. Takođe, pedijatri preporučuju da se deca najmanje sat vremena dnevno igraju napolju kako bi se zaštitila od gojaznosti i dijabetesa.

Bolje uče i kreativnija su - Deca koja se igraju napolju imaju duže periode pažnje, bolje tolerišu frustracije i bolja su u školi, uspešnija su na testovima a za sve to sve mogu da zahvale većoj količini kiseonika koji dopire do njihovog mozga.

Svako ko je odrastao penjući se na drveće i hvatajući skakvce složiće se da sva deca zaslužuju takvo iskustvo. Provodite vreme sa porodicom i u prirodi a mnogo je aktivnosti koje vam mogu ulepšati vreme  - planinarenje, vožnja bicikla ili jednostavna šetnja. To će omogućiti deci da se približe prirodi i zavole je ali i da na taj način steknu zdrave životne navike.

Stavite akcenat na zabavu kroz sportske aktivnosti, ili se odlučite za neke kreativne – sakupljajte listiće I kamenčiće od kojih kasnije možete napraviti mnogo zanimljivih, praktičnih stvari, posmatrajte zajedno životinje, insekte, biljke, upijajte mirise i zvuke oko vas.

Međutim, ne treba zaboraviti da je neophodno dobro se opremiti za boravak u prirodi posebno kada je u pitanju proleće jer kiša često zna da iznenadi. Stoga su kvalitetne gumene čizmice i kabanice ne samo lep modni detalj već i neizbežni deo prijatnog boravka na otvorenom. Stoga opremite vaše mališane udobnim i kvalitetnim kišnim detaljima za bezbrižno I šareno proleće! Evo i naših predloga OVDE.

foto:vitolda-klein-unsplash

 

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno