Osigurana budućnost
05.02.2014.

Privatne osnovne škole – potreba ili pomodarstvo?

U Srbiji je registrovano 15 privatnih osnovnih škola koje pohađa oko 2.000 učenika. Školarina u tim školama iznosi od 4.000 do 9.500 evra godišnje.


Prednosti obrazovanja u privatnim osmoletkama su brojne – bolje su opremljene, deca rade u manjim grupama, imaju organizovan prevoz i ishranu, a na raspolaganju im je veliki broj vannastavnih aktivnosti. U većini ovih škola roditelji mogu da vide ocene svoje dece onlajn, mnoge imaju i video-nadzor putem interneta, a bezbednost dece je na visokom nivou. Nastavnici su maksimalno posvećeni, non stop dustupni i spremni na saradnju.
Privatne škole rade po nastavnim planovima i programima koji su usklađeni sa onim koji važe u državnim školama ili uče po priznatim međunarodnim programima.
- Najvažnije mi je što moje dete u školu ne vuče težak ranac, jer ga knjige čekaju u školskom ormariću. Osim klasičnih časova, u školi ima vreme za doručak, užinu i ručak, a do pet po podne stiže i da uradi domaći, ode na trening ili sekciju... Mini bus dođe po nju i vrati je kući – kaže Nataša Popović, mama male Sare koja pohađa jednu beogradsku privatnu osnovnu školu.
Međutim, mišljenja o privatnim školama kod nas su i dalje podeljena. Dok ih jedni smatraju pomodarstvom drugi tvrde da su one najbolje mesto za obrazovanje njihove dece. Istina je negde na sredini, jer i pored toga što postoje zaista kvalitetne privatne osnovne škole u Srbiji, one su po cenama dostupne samo uskom krugu stanovništva, a deca se u njima školuju kao pod staklenim zvonom.
Vlasnici ovih obrazovnih ustanova ne kriju da se u njihove škole upisuju deca uspešnih ljudi iz sveta biznisa, uglednih sportista, umetnika, političara, ambasadora...Međutim, kažu, ima i onih roditelja koji ne pripadaju ovom krugu, već su jednostavno procenili da je za njihovo dete najbolji izbor privatna škola pre svega zbog boljih uslova rada. Sve je više takvih roditelja koji žele svojoj deci da obezbede kvalitetno školovanje kao ulaznicu za bolju budućnost.
Oni su spremni da nađu način da dođu do novca – uplate na vreme stipendijsko osiguranje ili podignu kredit, i tako obezbede deci kvalitetno školovanje.
Kada otvaraju privatnu školu, osnivači moraju da napišu elaborat i da podnesu zahtev Ministarstvu prosvete uz bankarsku garanciju za školovanje svih đaka u ciklusu u kojem traje školovanje. Svedočanstvo koje ove škole dodeljuju đacima u zaglavlju mora imati verifikaciju, odnosno broj rešenja na osnovu koga radi – kažu u Ministarstvu prosvete i nauke.
Privatne škole koje rade u skladu sa propisima po pravilu imaju precizno napisan nastavni plan i program, organizovanu nastavu, sekcije, dodatne aktivnosti. U školama postoji obavezno jedna biblioteka, fiskulturna sala, kuhinja i prostorija u kojoj se jede, kao i dvorište koje je dovoljno prostorno i opremljeno za svu decu.
U Ministarstvu prosvete kažu da privatne škole kontrolišu redovno, kao i državne i da one brže i revnosnije ispravljaju nedostatke koje uoče inspektori, nego što to čine državne. Do sada je samo prva otvorena privatna škola izgubila dozvolu za rad, a nijedna druga nikad nije kažnjena.
Kako su private škole za roditelje sa primanjima u Srbiji uglavnom skupe, zamolili smo zaposlene u Dunav osiguranju da nam daju proračune za skromnu štednju na mesečnom nivou u okviru STIPENDIJSKOG OSIGURANJA.
1. Primer stipendijsko osiguranje I – Roditelj 26 godina, dete 1 god, trajanje osiguranja 18 godina. Premija(Suma novca utvrđena ugovorom o osiguranju, koju klijent treba da plati kao naknadu za obezbeđenje osiguravajuće zaštite u slučajevima definisanim ugovorom ) je 20 eur i 1 eur za nezgodu. U slučaju doživljenja ( isteka osiguranja) detetu kao korisniku osiguranja biće isplaćeno 4.811 eur. Ista isplata važi i u slučaju smrti;  U slučaju smrti nesrećnim slučajem, isplaćuje se zbirna suma po osnovnom osiguranju i po osiguranju od nezgode ( 4.811 + 3000 eur), a u slučaju invaliditeta 4.000 eur.
2. Primer stipendijsko osiguranje II – Roditelj 32 godine, dete 1 god, trajanje osiguranja 18 godina. Premija je 30 eur i 1,5  eur za nezgodu. U slučaju doživljenja ( isteka osiguranja) ili smrti u toku trajanja osiguranja biće isplaćeno 7.175  eur;  U slučaju smrti nesrećnim slučajem, isplaćuje se zbirna suma po osnovnom osiguranju i po osiguranju od nezgode ( 7.175 + 4.500 eur), a za invaliditet 6.000 eur.

Izdvojte malo vremena danas, kako bi sutra mogli da uživate u budućnosti koju ste „rezervisali“ za svog mališana.

Ciklus tekstova s ciljem edukacije roditelja o štednji putem stipendijskog osiguranja omogućila je kompanija DUNAV OSIGURANJE.  Njihovu ponudu osiguranja možete pogledati OVDE.


Dečji sajt

 

foto:white77-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno