Aktuelno
21.03.2014.

Srećni mladenci!

Srećni mladenci!
Ako ove nedelje obeležavate Mladence, ne dopustite nikome da vam bira goste, meni ili stolnjake. Uradite to sami!
Mladence slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na taj dan mladi tek venčani u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone i na taj način pomažu na početku njihovog braka i života. Mlade domaćice dočekuju goste i pokazuju svoje umeće i spretnost. Smatra se da na Mladence moraju doći svi koji su bili na svadbenom veselju. Čak i oni koji su bili pozvani na svadbu, a nisu joj prisustvovali, obavezni su da dođu na Mladence. Međutim, u praksi je to drugačije. Bračnom paru koji slavi Mladence u goste uglavnom dolazi najuža porodica i prijatelji.
Istorijat
Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali su u Isusa Hrista. Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni pred vojni sud. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada. Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom u spomen na njih. Dan kada se crkva priseća četrdesetorice Svetih mučenika sevastijskih, u narodu je poznat pod nazivom Mladenci.
Mladenčići
Mladenci su praznik koji obiluje brojnim običajima. Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i koji simbolizuju dug, srećan i sladak život. Peku ih, premazuju medom, nude decu i sve koji pre podne dolaze u kuću. Kolačići mogu biti kružnog oblika, ali i u obliku noža, makaza, sablje, ovce, pileta. Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle nove godine. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv. Posećivanje mladenaca uz obavezno nošenje poklona običaj je modernih dana koji je nastao u gradu, ali ga je i selo veoma brzo prihvatilo. Uz pravilo reciprociteta - „oni su bili kod nas, moramo i mi kod njih" - materijalni pokloni su potpuno zamenili sve druge i lepše strane običaja.
Običaj u Srba je da trpeza bude izuzetno bogata kada se slavi ovaj dan. Tradicionalna kuhinja je ono na čemu se insistira. Domaći hleb, pite, razne salate i predjela su obavezni u svakom meniju. Kako mladi žele da se pokažu u najboljem svetlu, uvek je dobrodošla i pomoć sa strane. Za Naninu kućicu, ketering koji dugo postoji u Beogradu, iskusni kažu da je sva hrana domaća, na trpezu u dogovoreno vreme stiže topla i ukusna. Niko od gostiju ne veruje da je "kupljena" već svi sa nevericom gledaju domaćicu. Njih krasi preporuka, ono što današnji kupac najviše ceni i na čemu insistira.
Celokupnu ponudu Nanine kućice možete pogledati OVDE i pri tome ostavariti 10% popusta kao posetilac Dečjeg Sajta.
 

slika

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno