Aktuelno
05.03.2020.

Kako se 8. mart, Dan žena, pretvorio u povod za „rat žena“

Evo jedne lepe vesti za racionalne i razumne roditelje predškolaca i školaraca i sjajnog testa za one druge tate i, naročito mame sklone dodvoravanju – 8. mart, Međunarodni dan žena, ove godine pada u nedelju. I dok oni prvi roditelji imaju jasan stav da se vaspitačicama, učiteljicama, nastavnicama i profesorkama ovog puta ne kupuju pokloni, deo drugih vodi raspravu oko toga da li deca treba da nose čestitke i darove u petak, pre praznika, ili u ponedeljak, posle Dana žena. Samo nam je još to trebalo, kao da oko ovog praznika i do sada nije bilo dovoljno polemika.



Nekada smo za 8. mart bili umereni

Pre nekoliko decenija nije bilo preterivanja, pa su se učiteljicama kupovale jedna ruža, tri karanfila, zumbul u saksiji, mala kristalna vazica ili činijica za bombone. Pare su skupljala deca sama, od džeparca, roditelji se u to nisu mešali, niti su nametali svoje mišljenje kada je reč o izboru poklona. A danas... Danas svaka mama zna najbolje šta vaspitačice i učiteljice vole i svaka nastoji da nametne svoje mišljenje što, zahvaljujući vrtićkim i školskim Viber grupama, nije nikakav problem, pa ni nama nije problem da utvrdimo šta je u modi i šta se poklanja za 8. mart, Dan žena.



Preterivanju su skloni mnogi roditelji

Jedno vreme kupovani su satovi određenih ne baš jeftinih brendova, kaiševi i tašne jednog poznatog domaćeg proizvođača, parfemi i veliki kompleti šminke. Potom se prešlo na vaučere za kozmetičke usluge i spa-centre, ali samo zato što u svakom odeljenju ili vrtićkoj grupi postoji poneki roditelj koji se ne libi da pokaže zdrav razum, inače bi se poklanjali vaučeri za produženi vikend u zlatiborskim i banjskim hotelima sa četiri zvezdice. Da, da... I to je u nekim beogradskim školama bilo u igri za 8. mart za šta je bilo potrebno da svako dete donese po 1.000 dinara, ali i još 100-200 preko toga, za „cvetić-dva“.



I za 8. mart moraju da se nadmeću

U svemu, a tako će biti i sada kada Dan žena pada u nedelju, kad škole i vrtići ne rade, prednjače neki roditelji koji žele da se dodvore učiteljicama i vaspitačicama. Svaka grupa i svako odeljenje ima dve do tri takve majke koje iniciraju sakupljenje nerazumno velikih suma i koje na sebe preuzimaju kupovinu poklona, što ih ne sprečava da pored zajedničkog učiteljici i vaspitačici pošalju dodatni, lični, najčešće veoma skup poklon. Sve to rade s predumišljajem, radi povlastica, boljeg tretmana, boljih ocena, ali i drugih pogodnosti za svoju decu.



Znate li čemu učite rođenu decu?

Čak i ako su ove godine odustale od toga da vas ubeđuju da sakupite novac za poklon za 8. mart, računajte da će se koliko sutra ili u ponedeljak njihova deca pojaviti sa „sitnicom“, „malim znakom pažnje“ za Dan žena, za učiteljicu ili vaspitačicu. Možda će to biti cvetić, možda čokolada, možda nešto skupo i luksuzno, tek one ne odustaju.
A vi...? Vi gledajte da li ćete da budete svoji i dosledni ili ćete linijom manjeg otpora.
I jedno i drugo ima svoju cenu.
Vi birate koju ćete da platite.
Foto: sizinxeber.az, impactteachers.com, teachertoolkit.co.uk, workingmomsagainstguilt.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno