Aktuelno
04.03.2024.

Mame, imajte meru

„Bože, spasi me vrtićke grupe pred 8 mart. Amin!“, napisala je na Twitteru gospođa Šalteruša @preljubazna koja se već godinama zgražava nad idejama majki drugara njenog deteta i podseća na neka lepša vremena kad se nije preterivalo.
„Mi smo našoj učiteljici za 8. mart kupovali ružu i činijicu „Kristal-Zaječar“ u obliku leptira. Pare smo skupljali sami, od para za užinu, roditelji nisu ni znali. Kakvi crni vaučeri...“

A kako na Twitteru svako ima svoju „lajnu“, mahom sačinjenu od istomišljenika, ne čudi što je njen tvit podstakao mnoge druge žene da je podrže i da podele svoja iskustva:
Mama koja se potpisuje kao Kaplarm napisala je „Kupovalo se od toaletne vode 310, preko rexone, pa sve do onog zelenog karmina što je crven kad ga namažeš... Poenta je da smo to mi kao deca radili bez uticaja roditelja, a ovi se danas u Viber grupi već tri nedelje raspravljaju. Mislim na roditelje. Neko je spomenuo da se učiteljici plati struja“.

Nešto malo manje praktičnosti pokazuju mame koje uglavnom glasaju za vaučere. Evo kako to izgleda:
„Mama 1: ’ajde da kupimo vaspitačicama vaučere za Delta siti.
Mama 2: Ali, zaboga, tamo je toliko loš spisak radnji...
Mama 3: Ali, zaboga, šta mogu da kupe za te pare...
Mama 4. ironično predlaže da se vaspitačicama kupi čitav tržni centar, pa nek ga podele.
Niko nije glasao za njen predlog..
Verovatno će, kao mame iz jedne druge Viber grupe, insistirati da svako od 30-oro dece donese po 500 dinara i da se vaspitačici kupi vaučer za radnju koju sama izabere.

Njihov zvaničan motiv za preterivanje krije se u tvrdnji „One čuvaju ono najdraže što imamo, našu decu“, ali se u pozadini, pokazaće se, nalazi još ponešto, uglavnom dodvoravanje učiteljicama i vaspitačicama.
– To su one majke koje iniciraju sakupljenje nerazumno velikih suma, koje se nude da na sebe preuzmu kupovinu i koje, pored svega, 8. marta pošalju učiteljici i vaspitačici dodatni, lični, najčešće veoma skup poklon. Sve to rade s predumišljajem, očekujući povlastice za svoje dete, bilo da je reč o posebnom tretmanu u vrtiću ili o poklanjanju ocena i drugim pogodnostima u školi – kaže Svetlana S. (37) iz Beograda.

Ona već godinama, zajedno sa još nekoliko trezvenih majki, pokušava da objasni ostalima da poklone, i to simbolične, treba da biraju deca, jer će tako naučiti da budu samostalna i organizovana.
– Uvredljivo je kupovati vaspitačicama i učiteljicama kožne torbe, kaiševe, brendirane novčanike i obuću, skupe parfeme i vaučere od 15.000-20.000 dinara. Mame su izgubile kompas, a uskoro će čitava stvar da se otrgne kontroli, jer će za koju godinu i one kojima se pokloni nose s pravom početi da očekuju sve više – ističe Svetlana i ponosno dodaje da se izborila da deca ove godine daju po 200 dinara i da se učiteljici kupi knjiga.

Šta vi mislite o tome? Da li je poenta u pažnji ili u ceni poklona?

Foto: pasja1000 pixabay, Studio_Iris pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Interesovanja 072576ct
Barbie butik Extra Minis 072576
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.740,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Interesovanja 70715lic
Mandala jednorog pastuv  70715
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.920,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Muzičke UNL-1990
Metalofon dvoredni Octopus UNL-1990
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.899,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Roleri TS-G5 PI
Podešavajući roleri u roze boji
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.899,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno