Aktuelno
31.12.2019.

Znate li da sveće, sijalice i jelka mogu da vam upropaste doček

Ružne stvari se ne dešavaju tamo nekome, mogu da se dese i nama. Ružne stvari se ne dešavaju u neko određeno vreme, dešavaju se uvek, svakodnevno i svuda. Ružne stvari se dešavaju čak i kad smo najsrećniji, najveseliji i najopušteniji. Opuštenost, zapravo, u velikoj mesti povećava rizik od nemilih događaja, naročito onda kada mislimo da smo potpuno sigurni u toplini svog doma.


Koliko god vam bilo lepo, koliko god uživali, setite se da i vi i deca treba da se klonite petardi, jer „Petarde su za retarde“, ali i da budete svesni potencijalne opasnost od svetlećih lampica, mirišljavih sveća, prskalica i jelki. Svaka jelka, bila prava ili veštačka, s busenom ili rezana, prekićena ili ukrašena s merom, može da povredi dete, naročito ako je ono sasvim malo. Naravno da mu ništa neće biti od grane ili zvezde s vrha, ali zato može da se poseče ukoliko se lomljivi ukrasi raspu po podu.


Uostalom, strah koje bi beba ili sasvim malo dete osetilo kada se na njega sruči čitava jelka, dovoljan je da vam presednu pripreme ili samo slavlje, i zato je držite van domašaja male dece i kućnih ljubimaca. Ili je podignite na komodu ili stočić, ili je „zagradite“ foteljom ili nekim drugim komadom nameštaja, ali malo dete, čak i ako ste sve ovo odradili, ne ostavljajte samo u sobi.
Jelka, srećom, nije zapaljiva, ali zato svetleće lampice, sveće i prskalice mogu da izazovu požar širih razmera ukoliko dođu u dodir sa lako zapaljivim materijalima.


Evo nekoliko pravila kojih bi trebalo da se pridržavate, kako biste i vi i vaša deca dočekali Novu godinu bez briga:

  • Ne unosite električne ukrase i sveće u dečje sobe. To neka bude sveto pravilo od kojeg ni u kom slučaju nećete odstupati. I nikada ih ne kačite na metalne predmete.
  • Kad napuštate kuću ili krećete na spavanje, obavezno pogasite sve svetleće lampice, ali tako što ćete ih isključiti iz struje, a ne na prekidač.
  • Ako je deo kabla oštećen ili pokidan, ove lampice bacite, jer njihova upotreba više nije bezbedna.
  • Ni slučajno nemojte da ostavljate upaljene sveće pred odlazak na počinak. Nikad ne znate šta može da se desi, naročito ako su deo nekog aranžmana od grančica jelke.
  • Deci nikada, ali nikada nemojte da dajete da pale prskalice bez vašeg nadzora. Niti možete da budete sigurni u kvalitet prskalica, niti možete da garantujete da se dete neće uplašiti i baciti prskalicu na krevet, tepih, zavesu...
  • Posle skidanja, ukrase smotajte pažljivo, pazeći da se žice ne savijaju suviše ili ne iskidaju. Čuvajte ove ukrase na suvom mestu, dobro upakovane.
    Foto: mix941kmxj.com, myperfectfit.tempur.com, crosswalk.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno