Aktuelno
23.08.2019.

Hit leta podelio javnost. Jedni ih obožavaju, drugi bi ih proterali

Iako im cena nije zanemarljiva, ne zna se da li su popularniji u razrovanom i raskopanom Beogradu, kroz koji se teško kreću i privatna i vozila GSP, ili u unutrašnjosti, gde su rastojanja između delova grada mala, ali ne kad ih treba prepešačiti po vrućini.
Električni trotineti su preko noći postali hit ovog leta, a da li će „preživeti“ do narednog, ostaje da se vidi.


Kako javljaju mediji, Grad Beograd će uputiti predlog u kojem će se tražiti da se zakonski reguliše korišćenje trotineta zbog velikog broja pritužbi građana. Prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, električni trotineti su opasni i za vozače i za pešake, kreću velikom brzinom kojom „maltene bez problema možete da ubijete čoveka“, vozači ne nose kacige, a neretko se mogu videti roditelji koji ispred sebe voze decu...


Iako su trotineti preplavili čitavu Evropu kao novo prevozno sredstvo koje smanjuje gužve i zagađenje vazduha u gradovima, omogućava brže kretanje i štedi parking prostor jer se sklapaju i mogu da se drže na radnom mestu, učionici ili u kući, ne postoji jedinstvena zakonska regulativa. Prema nekim najavama, pravila vožnje električnih trotineta u Srbiji biće uređena novim zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji bi mogao da stupi na snagu u prvoj polovini sledeće godine.


A dok se to ne desi, valjalo bi da svi vozači električnih trotineta povedu računa o svojoj bezbednosti i bezbednosti drugih. Za početak, ne treba ih davati deci mlađoj od 10-12 godina, a starijoj samo ako nose kacigu. Trotineti su predviđeni za jednu osobu i nikada nemojte na njemu voziti nikoga, posebno ne malo dete.


Pojačan oprez policija savetuje i nama koji nemamo ovo prevozno sredstvo, ali učestvujemo u saobraćaju kao pešaci. Na trotoarima smo do sada morali da pazimo samo na kretanje bicillista, sada treba da se čuvamo i vozača trotineta. Ovo posebno važi za roditelje male dece koja trčkaraju, voze tricikle, male bicikle, rolere i svoje male trotinete, čija bi bezbednost svima nama morala da bude na prvom mestu.
Znači, otvorite četvore oči!
Foto: todayonline.com news.sky.com, krcgtv.com, qz.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno