Aktuelno
26.07.2019.

Nekim roditeljima treba davati uputstva za „rukovanje“ decom

Pre neku godinu nagradu za „najluđe upozorenje“ na nekom proizvodu u SAD dobio natpis na veš mašini „Ne stavljajte ljude u ovu mašinu“. Drugu nagradu osvojio je proizvođač motora koji je napisao: „Nikad ne koristiti šibicu ili otvoreni plamen da biste proverili nivo goriva“, a na trećem mestu je bio natpis „Mobilni telefon ne sme da se suši u mikrotalasnoj rerni“. Grohotom smo se smejali „glupim Amerikancima“ kojima sve mora da se napiše i nacrta jer su „toliko glupi“, a mi Evropljani smo, eto, toliko pametni da ostavljamo decu i pse u zatvorenim automobilima jer „ne znamo da se to ne sme“.


I dok Amerikanci ova upozorenja objašnjavaju tužbama koje protiv proizvođača bele tehnike podnose roditelji dece koja su se zavlačila u veš-mašine, kod nas izlaganje dece životnoj opasnosti ne stiže ni do centara za socijalni rad, ni do sudova, a trebalo bi. Jer kako drugačije tretirati ostavljanje deteta u autu na parkingu na +40 na „pet minuta“ nego kao ugrožavanje njegovog zdravlja i života?!?! Pet minuta nikad nije pet minuta, a i da jeste, to je dovoljno da detetu pozli od previsoke temperature i manjka vazduha.


Poslednji slučaj zabeležen je u našem okruženju, u Rovinju, gde je četvorogodišnja devojčica umrla zbog otkazivanja organa, kao posledica dehidratacije. Da prolaznici nisu alarmirali Hitnu pomoć i policiju, za to se verovatno ne bi ni saznalo, kao što se ne zna da se ovakve stvari svakodnevno dešavaju svuda oko nas, srećom bez fatalnih posledica. Najgore od svega je, kažu lekari, što za nastanak toplotnog udara nisu neophodne ekstremno visoke temperature.


Na spoljašnjoj temperaturi od 26 stepeni u ugašenom, zatvorenom autu ona za 10 minuta dostiže 32 stepena, a za pola sata 45 stepeni. Ako je napolju baš toplo (preko 32 stepena), temperatura u automobilu za samo nekoliko minuta može da pređe 50. podeljak. Kada se tome doda činjenica da deci temperatura tela raste tri do pet puta brže nego odraslima, jasno je da posledice po zdravlje mogu da nastupe brzo. Prvo raste temperatura, zatim skače puls, kreću vrtoglavica i glavobolja, a nakon toga i nesvestica. Od nesvestice do potpunog kolapsa dete dele minuti i zato ga ne ostavljajte u automobilu ni na trenutak.
Foto: driving.ca, thesun.co.uk, britax.com.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno