Aktuelno
14.06.2019.

Ona će ovog leta biti vaš najbolji prijatelj, ali samo ako ne preterujete

Do juče ih nismo gasili jer smo se smrzavali, sada ih ne gasimo da bismo mogli da podnesemo ove visoke temperature. Obrni-okreni, klima uređaji nam već dva meseca rade skoro pa bez prestanka, računi idu u nebo, al’ nama je makar sada u kućama lepo i prijatno dok napolju nemilosrdno prži sunce. Najteže je, kažu lekari, maloj deci i starima, jer imaju lošu termoregulaciju, hroničnim bolesnicima i meteoropatama, mada se na vrućinu najviše žale oni zdravi i pravi.

Za početak, pre nego što stigne i kalendarsko leto, pozovite ovlašćeni servis da vam majstori očiste ili promene filtere klima uređaja. Iako će vam to izgledati kao veliki, a možda i kao nepotreban trošak, ne štedite i poštedite ukućane, a naročito decu, rizika od virusa, bakterija, prašine i raznih drugih nečistoća koji se skupljaju u uređajima. Na pušenje zaboravite, makar u prostorijama u kojima borave deca.

Ako nemate „klimu“, koristite ventilatore koji nikako ne smeju da „duvaju“ u vas i ukućane, naročito ne u decu, i posebnu pažnju posvetite odevanju. Odeća treba da bude tanka, lepršava i pamučna.

Klima uređaje treba koristiti s merom, naročito ako u kući imate bebe i malu decu, što znači da u klimatizovanoj prostoriji treba da dominira osećaj svežine, a ne hladnoća. U suprotnom možete ozbiljno da ugrozite zdravlje.
Dok „klima“ radi, ostavite makar jedan prozor blago otškrinut, da bi kroz njega ulazio svež vazduh, a na svakih sat, sat i po vremena ugasite uređaj, širom otvorite prozore na nekoliko minuta, pa ih zatvorite i uključite „klimu“. Najbolje je da termostat podesite na 26 stepeni, odnosno tako da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bude veća od 10 stepeni.

Iako su visoke temperature za bebe daleko opasnije od niskih, ne prepuštajte ništa slučaju i ne izlažite dete riziku od hipotermije, padu telesne temperature ispod 36 stepeni Celzijusa. Ne procenjujte po ručicama i nožicama da li je bebi hladno, već po vratu i grudima.
Posebno je opasno ako hladan vazduh iz klima uređaja direktno „udara“ u dete, pa povedite računa o položaju kreveca, ogradice, stolice za hranjenje, mesta gde se dete igra... Ovo pravilo važi ne samo za vaš dom, već i za sve klimatizovane prostorije u koje unosite ili uvodite decu – restorane, kafiće, igraonice, domove zdravlja, ali i za automobile.
Foto: quinju.com, dailymirror.lk, daikin.com.au, romper.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno