Aktuelno
11.06.2019.

Oni su mali, agresivni i jako grizu, ali im se može doskočiti

Da l’ zbog dugotrajnih i obilnih kiša, da l’ zbog toga što se već godinama ne zaprašuju iz vazduha već samo sa zemlje, komarci su se razmnožili ko nikad do sada. Em ih je više, em su sve agresivniji, pa ujedaju kroz odeću, uleću u oči i usta, ostavljaju krvave tragove i plikove za sobom kao da su na ekstaziju. Sredstva za zaštitu sve slabije deluju, beleži se i njihova nestašica, a dodatnu brigu predstavljaju upozorenja epidemiloga na groznicu Zapadnog Nila koja bi mogla da se pojavi već za mesec dana. Pa kako onda zaštititi decu od najezde ovih krvopija i kako sanirati „rane“ koje ostaju nakon njihovog masakra.

Ugrizi komaraca izazivaju svrab i crvene plikove po koži, a kod osetljivih osoba, naročito kod dece, dolazi i do stvaranja velikih kvrga koje su ništa drugo do reakcija organizma na izlučen sekret. Većina uboda se javlja na izloženim delovima tela, kao što su lice i ruke, ali ove godine komarci grizu i kroz nekoliko slojeva odeće. Otekline se kod dece javljaju relativno često, posebno u uzrastu od jedne do pet godina, a najstrašnije su, kažu mame, one u predelu očiju jer je tu koža izuzetno tanka, nežna i osetljiva


Grizu samo ženke komaraca koje „žrtvu“ mogu da „namirišu“ na udaljenosti od 36 metara


Većina dece, posebno ako su baš mala, neće osetiti niti odreagovati na ujed komarca, što ih čini idealnim metama. Odrasli će ih mahinalno oterati čim im zazuje oko glave, ali dete to ne ume pa će insekt imati dovoljno vremena da ga ugrize više puta i napije se krvi.
Najbolji vid borbe s komarcima je izbegavanje komaraca, što znači da treba da se držite podalje od visoke trave, žbunja, vodenih površina, bilo da je reč o bari ili vodi na dnu saksije.

• Izbegavajte šume, reke i ritove.
• Praznite podmetače od saksija, kante, burad i limenke, odbačene gume i druge predmete u kojima se sakuplja voda.
• Boravite u klimatizovanim prostorijama.
• Nanosite repelente (sredstva za odbijanje komaraca) na otkrivene delove tela prilikom boravka na otvorenom.
• Nosite odeću koja pokriva noge i ruke. Odeća treba da bude komotna, jer komarci grizu kroz nju ako je pripijena.
• Izbegavaju boravak napolju u sumrak i u zoru jer su komarci tada najaktivniji.
• Stavljajte zaštitne mreže na prozore.
• Koristite električne aparate za uništavanje komaraca u zatvorenom prostoru.

Komarce više privlače toplokrvne osobe, muškarci i deca, znoj, parfemi, miris šampona i sapuna


A ako vam dete ipak izujedaju komarci, preko plika nekoliko puta pređite kockicom leda jer se tako sprečavaju svrab i oticanje. U apoteci možete da nabavite i neku kremu koja deluje lokalno na otečeno mesto i detetu obavezno isecite noktiće kako, ukoliko se češe, ne bi napravilo rane na mestu ujeda. One bi, ako dođu u kontakt sa bakterijama, mogle da postanu žarišta infekcija, a to vam, znate i sami, svakako nije potrebno.

Foto: momjunction.com, firstaidforlife.org.uk, everydayhealth.com, romper.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno