Aktuelno
26.01.2019.

Igrajte se na snegu

Možete da ga mrzite, ali sneg ima i svoje lepe strane i to ne samo ako ga gledate kroz prozor tople sobe. Sneg je divan i kad je čist, beo i debeo, baš kao ovaj današnji, pa bi bila prava šteta da ne uživate u njemu. Zato se dobro utoplite, obucite i sebi i deci nepromočivu odeću i obuću, ponesite šalove, kape i rukavice i spremite se za sjajnu zabavu. Ako u blizini nemate nikakvo brdašce ili nizbrdicu, niz koju bi deca mogla da se spuštaju na sankama ili na klisku, osmislite im još bolju zabavu.

Ako se sobom ponesete neke letnje rekvizite, poput modlica za pravljenje figura od peska ili tečnosti za pravljenje balončića od sapunice, ne morate da odmaknete dalje od dvorišta ili parkinga zgrade, a možete da se poigrate i na terasi ako na njoj ima snega. Dajte detetu modlice za pesak ili za kolače i neka njima od snega pravi zanimljive oblike. Predškolcima ovo neće biti zanimljivo, pa njima ponudite da prave balončiće od sapunice. Silno će se iznenaditi kad shvate da će se svaki zalediti u roku od nekoliko sekundi.

Za pravljenje snežnih anđela ćete pak morati malo da protegnete noge, odmaknete od utabanih staza i da nađete veliku površinu poč čistim neugaženim snegom. Ostalo znate... Bacite se na leđa i pravite krug u snegu rukama i nogama. A kad ste već zašli dublje u park ili na šetalište van grada, nahranite ptičice koje ovih dana teško dolaze do zrnevlja i insekata. Ponesite sa sobom krišku-dve starog hleba i nahranite ih. Biće vam zahvalne.

Veliki sneg idealan je i za pravljenje ledenih zamaka i igloa, ali će deci u tome biti potrebna vaša pomoć. Oni nek valjaju velike grudve, a vi ih slažite dok ne napravite prostrano ledeno sklonište. A ako vam ovo izgleda kao prevelik posao, organizujte takmičenje u gađanju. Prvo napravite gomilu grudvi, a onda odredite metu. To može da bude drvo, klupa, kanta za smeće, bilo šta što ne može da se ošteti... Podelite se u timove i gađajte. Onaj ko izgubi u takmičenju, nek kuva čaj za sve po povratku kući.

Dok šetate po parku, pored reke ili po nekoj čistoj livadi igrajte se igre „sledi moj trag“. Idite ispred dece koja treba da gaze vaše stope u snegu. Dužinu koraka prilagodite njihovom uzrastu, da bi mogla da vas prate, ali to ne znači da na svakih deset metara ne treba da im zadate neki „krupan zalogaj“. A za slučaj da usput nađete neku nizbrdicu, ponesite sa sobom šlauf za plivanje koji niz utaban sneg leti brže od bilo kojih sanki. Samo ga izvučete iz džepa, nadujete i dete može da se spušta kao da je na „tjubingu“.

A kad se izigrate, pravac kući na topao čaj, toplu čokoladu ili, još bolje, pileću supicu.

Foto: ethan-hu-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno