Aktuelno
30.12.2018.

Držite decu na oku

Sarma skuvana, ruska dobro ohlađena, meso ispečeno, tortu ste uspešno odbranili od napada ukućana koji traže „samo jedno parče“ pre večere, pa ste se malo opustili. Kako i ne biste... Čitave nedelje ste trčali od radnje do radnje u potrazi za poklonima, stajali u redovima pred kasama s kolicima punim namirnica, a onda ste dva dana vikenda proveli u čišćenju, kićenju i kuvanju, pa sad postoji bojazan da vam pažnja popusti.
E, to ne smete dozvoliti...

Prethodnih godina i pre novogodišnje noći stizali su apeli nadležnih da se ne koriste pedarde, a tek ponegde, nekako ovlaš, pominjana je opasnost od svetlećih lampica, mirišljavih sveća, prskalica i jelki koje mogu da budu veoma rizičan dekor novogodišnje noći.
Nažalost, to je i više nego tačno.
Verovali ili ne, čak i lepo okićeno drvo, bilo pravo, bilo veštačko, može da povredi dete, naročito ako je ono sasvim malo. Naravno da mu ništa neće biti od grane ili zvezde s vrha, ali zato može da se poseče ukoliko se lomljivi ukrasi raspu po podu.

Uostalom, strah koje bi beba ili sasvim malo dete osetilo kada se na njega sruči čitava jelka, dovoljan je da vam presednu pripreme ili samo slavlje. Zato vodite računa i jelku držite van domašaja male dece i kućnih ljubimaca. Ili je podignite na komodu ili stočić, ili je „zagradite“ foteljom ili nekim drugim komadom nameštaja.
Jelka, srećom, nije zapaljiva, ali zato svetleće lampice, sveće i prskalice mogu da izazovu požar širih razmera ukoliko dođu u dodir sa lako zapaljivim materijalima. Evo nekoliko pravila kojih bi trebalo da se pridržavate, kako biste i vi i vaša deca dočekali Novu godinu bez briga.

* Ne kupujete najjeftinije proizvode, jer to znači da je u njihovoj proizvodnji korišćen najjeftiniji i najmanje siguran materijal. Bolje se uzdržite od kupovine, ako nemate dovoljno novca za provereno dobru robu.

* Električne svetleće lampice ne kupujte na ulici, jer ne znate ni odakle su, ni da li su testirane, ni kakav im je kvalitet. U najmanju ruku može da vam se desi da ne rade, a vi nećete imati kome da se požalite. Ovi prozvodi nemaju potvrdu o bezbednosti jer, kada se prodaju „na crno“, a njihovu ispravnost niko ne kontroliše.

* Ne unosite električne ukrase i sveće u dečje sobe. To neka bude sveto pravilo od kojeg ni u kom slučaju nećete odstupati. I nikada ih ne kačite na metalne predmete.

* Kad napuštate kuću ili krećete na spavanje, obavezno pogasite sve svetleće lampice, ali tako što ćete ih isključiti iz struje, a ne na prekidač.

* Ako je deo kabla oštećen ili pokidan, ove lampice bacite, jer njihova upotreba više nije bezbedna.

* Ni slučajno nemojte da ostavite upaljene mirišljave sveće pred odlazak na počinak. Nikad ne znate šta može da se desi, naročito ako su deo nekog aranžmana od grančica jelke.

* Deci nikada, ali nikada nemojte da dajete da pale prskalice bez važeg nadzora. Niti možete da budete sigurni u kvalitet prskalica, niti možete da garantujete da se dete neće uplašiti i baciti prskalicu na krevet, tepih, zavesu...

* Posle skidanja ukrasa, smotajte ih pažljivo, pazeći da se žice ne savijaju suviše ili ne iskidaju. Čuvajte ove ukrase na suvom mestu, dobro upakovane.

Foto: danil-aksenov-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno