Aktuelno
31.10.2018.

Pustite ih da se zabave

Da se deca pitaju, njihovi rođendani bi se slavili makar jednom nedeljno, nova godina bi se čekala svakog meseca, a ne bi se bunila ni da Materice i Oci padaju češće, jer se njima sve svodi na poklone i slatkiše. Vole oni i prazničnu atmosferu i gužvu, dopada im se i kad mogu makar malo duže da ostanu budna, a najviše vole da se zabavljaju.
Pa što im onda i danas ne priuštite malo zabave?

Danas pravoslavci slave Svetog Luku, a Irci, Amerikanci, Kanađani, Britanci i Portorikanci Noć veštica (Halloween) čija su glavna obeležja izdubljena bundeva i smeh vesele kostimirane dece koja sakupljaju slatkiše. A kako sva deca vole iste stvari, ne treba da vas čudi što se ova zabava brzo proširila svetom, pa se lako zapatila i kod nas.
Kako to obično i biva, istorijat praznika koji su slavili i Kelti i stari Rimljani davno je pao u drugi plan, pa ga se jedva ko i seća, ali to protivnicima novotarija koje stižu sa Zapada nije važno. Oni se protive svim belosvetskim običajima, a posebno onim koji se kose sa našom verom i tradicijom.

Ne budite rigidni, dozvolite deci da se danas zabave. Dozvolite im da se kostimiraju za zabavu u vrtiću ili u školi stranih jezika, odvedite ih u najbliži tržni cenatar u kojem se organizuje izložba izdubljenih bundeva ili u park da prave lampione od bundeve, organizujte za njih i njihove drugare popodnevnu žurku uz crtaće i kokice. Ne, ne treba da ih vodite od kuće do kuće ili od stana do stana da sakupljaju slatkiše, častite ih vi. Izdubite bundevu (od izvađenog sadržaja možete da napravite pitu), od starog čaršafa sklepajte kostim pa „padajte u nesvest“ od straha dok vas strašni duh juri po stanu.

Ne bojte se, neće vam dete izgubiti kontakt ni sa pravoslavljem i sa svojim poreklom, niti će početi da slavi onozemaljske sile. Njima će dobre vile uvek biti draže od veštica, kao što će im junaci sa supermoćima uvek biti privlačniji od kostura i grofa Drakule.
Noć veštica je samo još jedan povod za zabavu i tako se prema tome treba odnositi.
A sad brzo po bundevu, kostim i slatkiše! Bundeva ima na pijaci, kostima u Zavrzlami (Ustanička 127), a slatkiša u svakoj radnji. Uživajte!

Foto: brenkee-benjamin-balazs-pixabay

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno