Aktuelno
01.06.2018.

Sklanjajte ih od „klime“

Leto još nije stiglo, što se po temperaturama i kondenzatu koji sa fasada kaplje po prolaznicima i baricama oko zgrada ne bi reklo – klima uređaji rade punom parom. Najteže je, kažu lekari, bebama, maloj deci i starima, jer imaju lošu termoregulaciju, hroničnim bolesnicima i meteoropatama, mada se na vrućinu, istini za volju, najviše žale oni zdravi i pravi.
Kako god, čini se da se bez „klime“ ne može, ali to ne znači da je treba podesiti na 14 stepeni i sesti pod nju. Ne, nikako! Klima-uređaje treba koristiti s merom, naročito ako imate bebe i malu decu.

Samo pravilna upotreba „klime“ čuva zdravlje, nepravilna ga ugrožava, što znači da u klimatizovanoj prostoriji treba da dominira osećaj svežine, a ne hladnoća. Za početak, nikada ne zatvarajte sve prozore, već makar jedan ostavite blago otškrinut, da bi kroz njega ulazio svež vazduh. S vremena na vreme, recimo na svakih sat i po, „klimu“ treba ugasiti i širom otvoriti prozore na tri, četiri minuta, pa ih zatvoriti i uključiti klima-uređaj koji uvek treba da bude podešen na najmanje 26 stepeni. Ako živa u termometru baš „poludi“, vi podesite klimu na temperaturu koja je maksimalno 10 stepeni niža od spoljne temperature.

Iako su visoke temperature za bebe daleko opasnije od niskih, ne prepuštajte ništa slučaju i ne izlažite vaše dete riziku od hipotermije, padu telesne temperature ispod 36 stepeni Celzijusa. Ne procenjujte po ručicama i nožicama da li je bebi hladno, već po vratu i grudima.
Posebno je opasno ako hladan vazduh iz klima-uređaja direktno „udara“ u dete, pa povedite računa o položaju kreveca, ogradice, stolice za hranjenje, mesta gde se dete igra... Ovo pravilo važi ne samo za vaš dom, već i za sve klimatizovane prostorije u koje unosite ili uvodite decu – restorane, kafiće, igraonice, domove zdravlja, ali i za automobile.

Pre svake sezone pozovite ovlašćeni servis da vam njihovi majstori očiste ili promene filtere, jer ćete u suprotnom i sebe i dete izložiti riziku od virusa, bakterija, prašine i raznih drugih nečistoća koji se skupljaju u klima-uređajima. Takođe, redovno održavajte higijenu u kući jer vazduh iz „klime“ može da podigne prašinu i raširi je po prostoriji, a da je pušenje u sobama gde deca borave zabranjeno, to već znate.
A ako nemate „klimu“, koristite ventilatore koji nikako ne smeju da „duvaju“ u vas i ukućane, naročito ne u decu, i posebnu pažnju posvetite odevanju. Odeća treba da bude tanka, lepršava i pamučna.

Foto: feedspot.com, oggi.it, whe.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno