Aktuelno
11.12.2017.

Salmonela u mleku!

Da je majčino mleko apsolutno najbolja hrana za bebe pokazalo se i juče kada je Francuska naredila zabranu prodaje i povlačenje mlečnih bebi formula i proizvoda za ishranu beba, koje je proizveo francuski gigant mlečne industrije „Laktalis“. Mlečne formule biće povučene iz Srbije, kao i iz svih drugih zemalja, jer je u njima otkrivena salmonela, opasna bakterija.

Zaraza je otkvivena nakon saznanja da je kod 26 dece, za koje je zajedničko konzumiranje „Laktalis“ proizvoda, otkrivena crevna infekcija uzrokovana salmonelom. Da bi se zaustavilo širenje bolesti, Kompanija „Laktalis“ je odlučila da sa tržišta povuče skoro 7.000 tona proizvoda ili barem ono što nije prodato i potrošeno.
„Laktalis“ mlečne formule prodaju se u paketima od 350 do 950 grama.
Nadležni preporučuju da, bez obzira što do sada nije bilo problema, ne hranite više bebe ovim mlekom, čak i ako imate zalihe, jer ni proizvođač ne zna koja količina proizvoda je zaražena salmonelom.

Inače, ova bakterija najčešće se sreće u letnjim mesecima. Potiče iz termički nedovoljno obrađenog mesa i jaja, nedovoljno opranog voća i povrća i prljavih ruku. Iako kod zdravih i odraslih osoba zaraza uglavnom prolazi bez većih problema, opasna je za hronične bolesnike, trudnice, malu decu, a naročito za bebe zbog rizika od dehidracije.
Prvi pokazatelji infekcije su dijareja, povraćanje, gubitak apetita, malaksalost i povišena temperatura. Kod beba koje imaju almonelu stolice su veoma česte, vodenaste i veoma neprijatnog mirisa, Krv u stolici najčešće se javlja kod beba i sasvim male dece i zato ih neizostavno treba odvesti lekaru, a u međuvremenu nadoknađivati tečnost.

Izvor: Tanjug
Foto: mom365.com, motherandbaby.co.uk, mommyish.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno