Aktuelno
01.11.2017.

Ne pretopljavajte ih

Da je napolju uprkos dugim sunčanim intervalima veoma hladno znate i sami, bez nas, i verovatno ste već izvukli iz ormara najdeblje jakne koje ste do sada nosili samo po debelom minusu. Ne brinite, vaš organizam će se za nekoliko dana prilagoditi vremenskim prilikama, pa će vam biti lakše, ali to ne važi za bebe i sasvim malu decu koja još nemaju razvijenu termoregulaciju.
Znate li uopšte koliko treba da ih utopljavate ovih dana?

Napolju je najvažnija kapa
Zbog jakog vetra, bebinih osetljivih ušiju i činjenice da se najveći deo telesne toplote oslobađa preko glave, bebe i decu mlađu od dve godine ne izvodite bez kape. Za njih su najbolje one koje potpuno pokrivaju uši i koje se vezuju ili zakopčavaju ispod brade, jer dobro greju i ne spadaju.
Skafander im još nije potreban, naročito ako ih vozite u kolicima. Zapravo, oni su svakako preteški za preglomazni za decu mlađu od dve godine.
Dakle, punija jakna gore, postavljene pantalone i topla obuća dole. Ako je dete u kolicima, ispod njega i preko nožica stavite toplo, najbolje vuneno ćebence.

Za krevet je dovoljna vreća za spavanje
Što im je udobnije, to bebe bolje spavaju. Ako im je pretoplo, bilo zbog silnih slojeva odeće, debljine prekrivača ili pojačanog grejanja, budiće se se čitave noći. Pamučna pidžama preko bodića ili majice sasvim je dovoljna.
Do prvog rođendana ne treba ih pokrivati ćebadima i jorgančićima zbog rizika od gušenja, ali i zbog činjenice da će ih beba zbaciti sa sebe i spavaće otkrivena. Zato su štepane vrećice za spavanje pun pogodak.
Ukoliko beba ili malo dete spavaju s vama u krevetu, što svakako nije dobra ideja, računajte da ćete je vi dodatno grejati i da treba da bude lakše obučena. I u ovom slučaju joj preti opasnost gušenja jastucima, pokrivačima i delovima posteljine, pa je bolje da je vratite u krevetac.

Foto: bellybelly.com.au, shutterstock

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno