Aktuelno
08.09.2017.

Crtaći ponovo pod lupom

Za raspad SFRJ i sve ostale potrese na Balkanu koji su se desili u proteklih četvrt veka nisu krivi Tom i Džeri – kako je svojevremeno izjavio jedan psiholog – niti su generacije koje su odrastale uz crtani film u 19.15 h pre dnevnika postale agresivne i ratoborne zbog Ptice Trkačice i Pere Kojota ili zbog  Popaja i Badže.
Srećom, ovakve analize crtaća nisu baš uobičajene pa današnji psiholozi i stručna javnost omiljenu zabavu mališana stavljaju pod lupu iz sasvim drugačijih razloga, a poslednja kontroverza dolazi iz Australije.

Epizoda crtaća Pepa Prase „Gospodin tanke noge“ skinuta je sa programa australijske TV stanice „Foxtel“ zbog tvrdnje da su pauci bezopasni. Zabrana je prvi put izrečena 2012, a zatim krajem avgusta ove godine, jer Pepi tata u crtaću govori „Nema potrebe da se plašiš, Pepa, pauci su male životinje i ne mogu ti nauditi“.
Pauci jesu mali i u većem delu svetasu bezopasni, kao što tvrdi Tata Prase, ali ne i u Australiji, gde žive neke od najopasnijih i najotrovnijih predstavnika ove životinjske vrste.

Nešto ranije u Ukrajini je zabranjen crtani film „Maša i Medved“ samo zato što je ruski, što je u neku ruku bilo i očekivano, ali je zato veliki šok izazvalo saopštenje ruskih psihologa.
„Sproveli smo opsežno istraživanje koje je pokazalo da crtać ’Maša i Medved’ najštetnije deluju na um deteta jer se Maša loše ponaša, pravi pakosti i gestikulira na neprimeren način... Bilo bi loše da deca, koja TV sadržaje upijaju kao sunđeri, pomisle da je takvo ponašanje normalno“, saopštili su ruski stručnjaci.

Na drugom mestu njihove liste štetnih crtaća našao se američki „Monster High“ zbog „rečnika koji kvari decu“, a na trećem „Sunđer Bob Kockalone“ koji je „previše sebičan i stalno kritikuje odrasle“. Četvrto mesto zauzeli su „Tom i Džeri“ zbog nedoličnog ponašanja.
Dobro su prošli... Mogli su, kao kod nas, da budu optuženi za izazivanje ratova.

Koje crtaće gledaju vaša deca i šta vi o tome mislite?
 

Foto: Dailyexpress.co.uk, Chialagunaresort.com, Kidscreen.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno