Aktuelno
04.09.2017.

Za prvo dete 100.000 dinara!?!?

Ako je protekle nedelje i do vas stigla najava o usvajanju novog zakona o finansijskoj podršci porodici, ne radujte se prerano. Nadležni su već nekoliko puta u proteklih pet godina najavljivali ozbiljnu podršku roditeljima i onima koji čekaju bebu, ali je ona izostala, pa nam ostaje da vidimo da li će sada održati obećanje. Novim zakonom predviđene su brojne novine, među kojima je najznačajnije povećanje roditeljskog dodatka i isplata paušala umesto povraćaja PDV za bebi-opremu.

Prema nezvaničnim najavama, za prvo dete roditeljima će umesto dosadašnjih 39.345,83 dinara jednokratno biti isplaćivano 100.000 dinara, a predviđena su povećanja roditeljskog dodatka i za drugo, treće i četvrto dete. Za drugo dete roditelji su do sada dobijali 153.857,09 dinara, za treće 276.930,09 dinara, a za četvrto dete 369.236,22 dinara u 24 rate.
Pravo na roditeljski dodatak, po novom zakonu, imaće i strani državljani ako su stalno nastanjeni u Srbiji, ali samo ako je dete rođeno u našoj zemlji, ali i očevi, ako su majke strani državljani.

Umesto povraćaja PDV-a na bebi opremu, novi zakon previđa da roditelji primaju paušal od 5.000 dinara, uz jednokratni iznos roditeljskog dodatka i prvu njegovu isplatu za drugo, treće i četvrto dete.

Novi zakon predviđa mnogo toga dobrog za porodice. Ostaje samo da vidimo da li će i kada će biti usvojen, a dotle možemo samo da se nadamo, kao mnogo puta do sada.

Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno