Aktuelno
28.07.2017.

Kad ste s decom nema pića

Zamislite scenu u restoranu ili kafiću kojoj vam konobar govori „Žao mi je, ne možete da naručite drugo pivo, ovde ste s detetom. Kod nas možete da popijete samo jedno alkoholno piće“.
Da li bi vaša noga ikad više kročila na to mesto? Da li bi ijednom ugostitelju kod nas palo na pamet da uvede ovakvo ograničenje?

E, pa vidite, ovakav restoran, „Pedlers bar end gril“, postoji u Clifton parku u Njujorku. I ne samo da postoji, već jako lepo posluje i to već sedam godina od uvođenja pravila da odrasle osobe koje su došle u pratnji deteta mogu da naruče i popiju samo jedno piće koje sadrži alkohol.


– Ovo je naš odgovor na povećenje broja udesa izazvanih vožnjom pod dejstvom alkohola. Mi odraslima ništa ne branimo, ne ograničavamo ih, niti možemo. Na ovaj način mi štitimo decu – objasnila je Melisa Gravele, menadžerka „Pedlers bara“.
I dok većina Njujorčana podržava ovo pravilo, svesna činjenice da je to dobro za sve, ima i onih koji smatraju da u restoranima nikome ne sme da se ograničava ni količina hrane, ni broj pića.


– Malo je onih koji se bune, ali su zato veoma bučni, ljuti i agresivni. Međutim kad im naši konobari stpljivo objase da mi vodimo računa o dobrobiti dece, većina se na kraju smiri i prizna da smo u pravu. Odrasli imaju izbor, mogu sami da odluče da li će sesti u auto pod dejstvom alkohola, za razliku od dece, pa mi ovo radimo u njihovo ime. Zapitajte se da li biste mogli da živite s tim da ste nekoga ubili jer ste bili pijani. Ja ne bih – kaže Melisa Gravele.


A vi? Vi razmislite o ovome kad sledeći put odete s detetom u kafić ili restoran, na slavu, svadbu ili neko drugo porodično slavlje.

Izvor i fotografije: www.independent.co.uk
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno