Lekovito bilje
13.03.2014.

Biljke leče ženske boljke

U fitoterapiji postoje lekovite biljke koje uspešno leče gotovo sve poznate „ženske boljke“. Najbolje su virak, macina trava, kantarion, žalfija, neven, matičnjak, hajdučka trava i kopriva. Ove trave, osim etarskih ulja, sadrže i druge sastojke koji pomažu da se "ženske tegobe" lakše prebrode.
U slučaju bolnih menstruacija i odliva blagotvorno deluju biljke sa obiljem tanina. Da se ciklus "dovede u red" preporučuju se trave bogate aminima i alkaloidima, a za ispiranje bilje koje sadrži tanine, sluz i etarska ulja.

Prirodan lek za ciste i miome

- Postoje biljke na koje se oslanjam sa velikim poverenjem kada su u pitanju ženske boljke. Ima ih mnogo, a ja bih izdvojila hajdučku travu, virak, kantarion, matičnjak i žalfiju. Ne može sve da pomogne svima, ali može onima koji se trude da lečenje sprovedu pridržavajući se upustava i vraćajući se prirodi. Mnogo puta sam se uverila da su biljne terapije pomogle da se pobedi dugogodišnja neplodnost, otklone hormonalni poremećaji, tegobe u menopauzi, ciste, miomi... – priča travarka Ranka Vladić.
Svaka biljna terapija, kaže naša sagovornica, biće efikasnija ako se pre njihovog korišćenja organizam detoksikuje.
- Najjednostavniji savet za očuvanje zdravlja i pomoć u bolesti i za muškarce i žene je sveža mlevena kopriva sa medom. Oko dva kilograma sveže mlade koprive oprati, otresti od vode, samleti. Dodati dobar domaći med u razmeri dve dela koprive – jedan deo meda. Promešati, sipati u staklene teglice, čuvati u frižideru i svaki dan uzimati dve, tri supene kašike. Idealno je uz ovo uzeti i kvalitetnu glinu, pridžavajući se, naravno, uputstva za korišćenje – savetuje Ranka Vladić.
Spisak biljaka koje imaju blagotvorno dejstvo na „ženske boljke“je podugačak. Poznati travar Miomir Popo Manić izdvaja virak, očajnicu ili macinu travu, neven, koprivu i kantarion.

Macina trava za neplodnost

- Za miome na materici i kod produženog krvarenja veoma je delotvorna trava virak ili rosnica. Ima izuzetnu moć u kombinaciji sa koprivom da se ti problemi otklone. Smiruje upale, otoke, izrasline, smanjuje protok krvi jer u sebi sadrži tanin i još neke delotvorne supstance – objašnjava Pop Manić.
Jedan od njegovih biljnih favorita je i macina trava koja se od davnina koristi za lečenje neplodnosti. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje njene korisnice, žene koje su očajavale jer nisu mogle da postanu majke. Čaj od ove biljke normalizuje lučenje polnih hormona, pomaže kod menstrualnih tegoba, ranica na materici i drugih ženskih bolesti.
- Macina trava može da se pije kao čaj ili da se koristi za ispiranje. U oba slučaja daje odlične rezultate. Moja biljna terapija se pokazala odličnom kod policističnih jajnika i endometrioze, koja je veoma ozbiljan problem koji zahteva veliku pažnju i lekara i fitoterapeuta – ističe Pop Manić i dodaje da najbolje rezultate u lečenju svih bolesti daje dobra saradnja lekara klasične medicine i fitoterapeuta.
Kod bilja je važno da onaj ko ga bere zna šta skuplja i u koje vreme. Treba znati u koje vreme se bere, kako ga sušiti i kako ga koristiti da se ne bi izgubili korisni i lekoviti sastojci. Naravno, treba imati na umu da se pojedine biljke koriste suve, a pojedine u svežem stanju. Dobar berač razlikuje lekovito bilje od korova, zna kada se bere, kako i kada se suši, kako se čuva i kako se koristi.
 

Kako koristiti bilje u fototerapiji


Jako je važno voditi računa da bilju ne istekne rok za primenu. Drugo, treba znati koje bilje može da se kombinuje, a koje ne. Čajeve nikada ne treba sitniti u prah (kao što se dešava u filter vrećicama) jer je tu stvorena ogromna površina, preko kojih bilje ubrzano gubi lekovite principe, a time i lekovitu moć. Ako se pusti da čaj predugo stoji, biće gorak, jer će se osloboditi mnogo tanina, koji opterećuju stomak. Prekratko ekstrahovanje opet čaju oduzima snagu. Najvažnije je da postoji poverenje između pacijenta i fitoterapeuta i želja za izlečenjem. Pacijenti treba da se pridržavaju upustva koja im daje fitoterapeut o korišćenju čajeva, ali i o režimu ishrane i načinu života. Samo tako terapija ima efekta.
U našim krajevima poznato je lekovito bilje sa Rtnja, Ozrena, Suve Planine, Stare Planine, Vlasinske visoravni, Jastrepca, Kopaonika, Radana, Zlatibora, Zlatara, Tare, Fruške Gore, Čemernika, Pešterske visoravni, Cera, Goča, Dičibara...
Dečji sajt

Čaj za hormonsku ravnotežu

Napravite čajnu mešavinu od po 100 grama hajdučke trave, virka i matičnjaka. Uveče u 1, 5 litar ključale vode staviti šest uvršnih supenih kašika ove čajne mešavine. Ostavite da prenoći, ujutru procedite i popijte tokom dana.

slike:ulleo-pixabay, silvarita pixabay

Ostavi komentar

Ostali komentari

  • Ana Klančišar
    Ana Klančišar

    Veoma zanimljivo. Svi bi trebali znati više o ljekovitom bilju Napišite još nešto o problemu hipotiroze koja se javlja kod žena u menopauzi. Pozdravljam vas

    13.02.2015. 12:49

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje