Lekovito bilje
22.10.2014.

Nar - plod čudesne lekovite moći

Čudesne zdravstvene prednosti ovog ploda poznate su već vekovima. Nije pristupačan kao neke vrste voća, ali njegove zdravstvene koristi su čudesne.

Unutar nara se nalazi 700-800 malih semenki crvene boje. Ukus nara varira od slatkog pa do kiselog. Nar je uglavnom veličine pomorandže ili grejpfruta. Ovalnog je oblika i ima crvenkastu koru.

Nutritivna svojstva

Nar je bogat antioksidansima, a istraživanja pokazuju da sadrži više antioksidanasa od crnog vina i zelenog čaja.

Iznenađuje činjenica da ima više antioksidanasa od namirnica koje se smatraju odličnim izvorom antioksidanata (borovnice, brusnice, pomorandže).

Takođe je dobar izvor vitamina B (riboflavin, tiamin i niacin), vitamina C, kalcijuma i fosfora. Ove supstance stvaraju čudesne lekovite moći koje štite od mnogih bolesti.

Prednosti za zdravlje

Nova istraživanja pokazuju da je sok od nara odličan u borbi protiv ateroskleroze. Smanjuje nivo lošeg holesterola (LDL) koji uzrokuje začepljenje i otvrdnuće arterija.

Osim što smanjuje rizik od oštećenja krvnih žila, sok od nara efikasno leči već postojeća oštećenja. Veliki je broj istraživanja pokazao da nar štiti od raka, naročito raka prostate.

Anemija

Pomešajte kašičicu cimeta i meda sa sokom od nara. Ovo je naročito efikasno tokom menstruacija kada dolazi do gubitka krvi.

Svrab anusa

Svrab je najčešće uzrokovan crevnim parazitima koji odlaze na područje anusa kako bi položili svoja jaja. Tostirajte koru nara dok ne postane braon. Zatim je smrvite u fini prah i pomešajte sa malo maslinovog ulja. Nanesite ovu smesu na anus kako biste uklonili parazite.

Prevremeno starenje

Moćna antioksidativna svojstva nara efikasno se bore protiv prevremenih znakova starenja. Smanjuju nivo slobodnih radikala i sprečavaju prevremeni nastanak bora.

Astma

Visok nivo vitamina C daje ovom voću odlična protivupalna svojstva. Naučnici su ustanovili da nar može ublažiti simptome astme.

Ateroskleroza

Nar održava zdravlje kardiovaskularnog sistema, sprečava nakupljanje plaka na zidovima krvnih sudova i sprečava otvrdnuće žila, što može uzrokovati srčane bolesti i srčani udar.

Rak

Antioksidativna svojstva nar će zaštititi telo do slobodnih radikala koji uzrokuju niz bolesti, uključujući i rak.

Holesterol

Dokazano je da hrana bogata antioksidansima smanjuje nivo lošeg (LDL) holesterola koji može uzrokovati srčane bolesti i srčani udar.

Proliv

Sveži sok od nar smiruje probavni sistem, ublažava dijareju, smanjuje bol uzrokovanu prolivom i sprečava pojavu krvi u stolici.

Imunitet

Nar je odličan izvor vitamina, minerala i antioksidanata koji su ključni u jačanju vašeg imuniteta. Pijte sok od nara svakodnevno, naročito tokom sezone gripa i prehlade.

Gubitak apetita

Ako ne možete da jedete, to ne znači da ne možete i piti. Naučnici su ustanovili da je nar odličan način da vratite apetit.

Jutarnje mučnine

Pomešajte sok od nara i med kako biste smanjili učestalost jutarnjih mučnina.

Suvo grlo

Protivupalno delovanje nara će značajno smanjiti bol i crvenilo u grlu.

Saveti za konzumaciju

Kada kupujete nar, izaberite onaj koji je težak. Ako ga ostavite u frižideru, on će trajati i do 6 meseci, ali ipak je nar najbolje jesti dok je svež.

Kora nara je gorka pa vam verovatno neće biti primamljiva za konzumiranje. Otvorite nar, pripremite činiju i izvadite sve semenke.

Ako želite pripremiti sok, semenke stavite u sokovnik ili blender i mutite dok smesa ne postane kompaktna. U sok možete dodati još neke vrste voća, med ili cimet. Sve što treba je mašta.

Oprez

Ako pijete lekove, svakako se posavetujte sa lekarom pre nego što počnete sa svakodnevnom konzumacijom nara. Naime, nar može uticati na delotvornost nekih lekova, njihovu razgradnju i apsorpciju.

foto: lepotaizdravlje.rs, lifepressmagazin.com, kadiningazetesi.com, samanyoluhaber.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje