Lekovito bilje
18.10.2014.

Njegovo veličanstvo ČAJ

Čajevi su izuzetno popularni u svetu i kod nas. Svaki od njih ima i pozitivno dejstvo na zdravlje organizma, a ovo su neki od najpopularnijih.

Čaj od koprive

U 2l vode ostave se 3 kašuke usitnjene koprive da stoje 10-12 sati. Posle toga, smesa se kuva poklopljena 1/2 sata. Kad se ohladi, pije se 3x dnevno po jedna šolja. Tečnost odvaja sluz iz pluća, ćisti creva, jetru i želudac.

Čaj od nane

Kašičicu nane prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj. Smiruje stomak i nerve, snižava temperaturu i smanjuje bolove, dok se čaj od majčine dušice preporučuje za umirenje i protiv promuklosti.

Čaj od kamilice

Dve kafene kašičice osušenih cvetova preliju šoljom vrele (ne ključale) vode. Ostavite da odstoji pet minuta, a zatim procedite. Pijte do tri šolje dnevno ili jednu šolju pred spavanje za opuštanje i miran san. Upotrebljava se tokom lečenja očnih infekcija, probavnih tegoba i iritacija kože, dobar je za grlo, kad se zub zagnoji ili otekne, protiv upale desni, protiv nadutosti i mučnine.

Čaj od šipka

Dobro oprani, a potom osušeni plodovi i semenke usitne se i stave u hladnu vodu da odstoje nekoliko sati, a onda se u istoj vodi kuvaju oko 45 minuta. Potom se tom uvarku doda malo meda, cimeta, mleka i nekoliko gorkih badema, kad još jednom uvri - dobija se aromatičan, veoma ukusan čaj, koji se preporučuje starijim ljudima jer obezbeđuje dodatnu snagu. Od semenki opranih od dlačica i potom osušenih priprema se čaj koji je lek protiv groznice, crevnog katara, bolesti mokraćnih kanala, velikog kašlja.

Zeleni čaj

Zeleni čaj ima najviše učinka ako ga pripremite tako da jednu kašičicu čaja prelijete sa dva decilitra prokuvane vode ohlađene na 70 stepeni Celzijusa. Ostavite da odstoji između dva i pet minuta i pijte nezaslađen jer u suprotnom nema toliko lekovito dejstvo. Sadrži korisne polifenole, koji su snažan antioksidans, pa pomažu u borbi protiv raka ili prilikom dijeta ljudi sa sporijim metabolizmom. Možete ga piti i rashlađenog uz dodatak malo limuna, a pomaže i prilikom gubljenja kilograma, štiti od raka, smanjuje rizik od moždanog udara.

foto: vero-photoart unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje