Lekovito bilje
07.10.2014.

Bosiljak - božanstvena biljka

Bosiljak ima snažna antioksidansna svojstva, koja štite organizam od oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala. Istovremeno, sprečavaju starenje ćelija i nastanak pojedinih vrsta karcinoma. Beta-karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A predstavlja jedan od ključnih antioksidanasa, jer sprečava oksidaciju holesterola u krvotoku, štiteći na taj način srce i krvne sudove. Bosiljak jača i srčani mišić, delujući preventivno protiv nastanka infarkta.

Zbog sedativnog dejstva, jedino se ne preporučuje trudnicama u početku trudnoće, kao ni bebama mlađim od šest meseci.

Pesto od bosiljka

Potrebno je:

3 čena belog luka
100 g pinjola
150 g svežeg bosiljka
200 ml maslinovog ulja
so
beli biber
50 g parmezana

Priprema

Beli luk narezati na kockice srednje veličine. Pinjole lagano popržiti na vatri ( bez ulja ) dok ne poprime zlatno - smeđu boju te ostaviti da se ohlade. Grubo naseckati bosiljak i pripremiti 200 ml maslinovog ulja. Štapnim mikserom izmiksati beli luk, hladne pinjole i bosiljak, potom dodati maslinovo ulje te nastaviti miksati dok se ne dobije kremasta, ali ne previše usitnjena masa. Dodati sitno rendani parmezan. Na kraju posoliti i pobiberiti po želji.

 

Tinktura od bosiljka

Ostavite 20 g sitno seckanih stabiljki bosiljka tokom 15 dana u 100 ml 70% alkohola. Nakon procesa mirovanja, tinkturu procedite i čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj bočici. Koristi se kao oblog za osip, za dezinfekciju rana ili kod uboda insekata .

izvor:B92

foto: congerdesign-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje