Lekovito bilje
22.09.2014.

10 stvari o medu koje morate znati

Med je omiljeni dodatak u mnogim poslasticama, ali i čuvar našeg zdravlja. Od njega se prave mnogi kozmetički preperati. Veoma je prijatnog ukusa i često izbor zaslađivača. 

Ako ste ljubitelj meda, ovo treba da znate.

1.  Med upija vlagu, zato ga treba čuvati u staklenoj ambalaži van domašaja svetlosti i visoke temperature.

2.  Antimikrobna svojstva se gube ako se med stavlja u vrelo mleko ili čaj.

3.  Med se uzima isključivo drvenom ili plastičnom kašikom. Rastvara se u čaši mlake vode i koristi pola sata pre jela.

4. Najgore je med uzeti kašikom, a potom popiti vodu. Med poseduje veliku specifičnu težinu, te kada kao takav padne na dno želuca, oduzima vodu sluzokoži i oštećuje je. Takvim načinom uzimanja od prisutnih šećera dobijamo samo kalorije, a ne i korisne materije.

5. Bagremov med se koristi za lečenje dijabetesa, stomačno-crevnih i bubrežnih oboljenja i oboljenja jetre. Dobro je sredstvo za uspavljivanje.

6. Med od lipe preporučuje se kod infekcija disajnih puteva. Dok traje respiratorna infekcija bolesnik mora biti u krevetu jer lipov med dovodi do preznojavanja.

7. Livadski med poseduje jako antimikrobno i antigljivično dejstvo. Pomaže kod stomačno-crevnih, bubrežnih, plućnih, ginekoloških oboljenja, bolesti srca i krvnih sudova.

8. Planinski med jača organizam, aktivira imunitet, pomaže napadnutim disajnim putevima, savetuje se kod stomačno-crevnih oboljenja.

9. Med od bora posebno je efikasan kod infekcija organa za disanje, bronhitisa, upale sinusa, upale grla, sluzokože nosa, kod stomačno-crevnih i bubrežnih obolenja.

10. Med od deteline preporučuje se obolelima od šećerne bolesti i stomačno-crevnih oboljenja.

foto: stevepb pixabay

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje