Zdravlje
12.08.2022.

Zaboravite na zdravstvene tegobe koje izazivaju alergije!

Alergije su najčešće nezarazne bolesti savremenog doba. Svetska zdravstvena organizacija (WAO) procenjuje da će do 2025. godine svaka druga osoba patiti od određenog vida alergija!

 
Sezonske alergije predstavljaju burnu reakciju našeg imunološkog sistema na alergene iz prirode. One kreću sa cvetanjem drveća, nastavljaju se sa travama i završavaju sa korovom, odnosno najpoznatijom ambrozijom koja sredinom avgusta dostiže svoj vrhunac. Samo jedno zrno ambrozije ima 50 alergenih svojstava koja izazivaju tegobe. Simptomi alergijskih reakcija su uglavnom slični simptomima prehlade i gripa. Bilo da ste alergični na polen, prašinu, hranu ili neki drugi tip alergena, skoro uvek su prateći simptomi suv kašalj, zapušen nos, konstantno kijanje, a nekada reakcija na alergen može uzrokovati i pojavu bronhijalne astme. 
Najbolji vid lečenja, ukoliko se zbog bolesti ili alergija pojavi upala disajnih puteva i oštećenje sluznice nosa, grla i ostalih respiratornih delova, jeste inhalacija. Pulmolozi i alergolozi je često preporučuju kod dece i odraslih koji se bore sa alergijama, budući da inhalacija otvara disajne puteve, oslobađa sinuse i blagotvorno deluje na upaljenu sluznicu. 

Zašto je važno da imate inhalator u svom domu?

Inhalator je neophodan naročito deci koja su sklona alergijama i respiratornim infekcijama, ali i odraslima. Sa inhalatorom se postiže maksimalna koncentracija leka na obolelom mestu, odnosno na sluzokoži disajnih puteva. Tako su i neželjena dejstva mnogo ređa jer se koriste minimalne doze lekova. Kod inhalacija je potrebno da se isti postupak ponovi nekoliko puta u toku dana, pa je samim tim jednostavnije kupiti inhalator, nego odlaziti u zdravstvene ustanove. 
Ono što je najbitnije kod inhalacija jeste da su potpuno bezbedne kako za odrasle, tako i za decu – deluju tačno gde treba, njihov učinak je brži, bolja je iskorišćenost leka i to u manjim dozama, i – najbitnije - manji je broj nuspojava koje se mogu javiti. 
 

Kako odabrati inhalator?

Na našem tržištu postoje razne vrste inhalatora, od onih koji se koriste u kućnim uslovima do profesionalnih u zdravstvenim ustanovama. 
Pre same kupovine, potrebno je uvek obratiti pažnju na tehničke karakteristike inhalatora, a jedna od najbitnijih je vrednost MMAD, aerodinamični prečnik za srednju vrednost odnosno, veličina čestica na koje se lek raspršuje. Potrebno je da ovaj parametar bude nizak kako bi čestice leka dospevale do najsitnijih ćelija u plućima - alveola.Takođe, obratite pažnju i da li postoje nastavci ne samo za odrasle već i za decu. S obzirom da se većina dece u mlađem uzrastu plaši prilično jakog zvuka i odbija inhalacija, potrebno je obezbediti bešumni i mali inhalator. 
Kompanija Zepter International je nedavno lansirala ZeptAir Nebulizer. Ovaj prenosivi bešumni inhalator služi za efikasan, jednostavan i bezbolan tretman kod respiratornih oboljenja (astma, bronhitis, hronična opstruktivna bolest pluća, pneumonija). U pitanju je inovativno tehnološko rešenje za ultrazvučnu nebulizaciju koje ima visoku stopu raspršivanja i isporučuje 0,9 ml leka po minutu. Takođe, ZeptAir Nebulizer vibrira ultrazvučnom brzinom, stvarajući nanoaerosolne čestice koje, umesto da se zadržavaju u gronjim disajnim putevima, odmah dospevaju u bronhije i na taj način utiču na uklanjanje uzroka infekcije. Ovaj mali i kompaktan uređaj će vam pomoći da povratite kontrolu nad svojim životom i značajno poboljšate njegov kvalitet. 
 
ZeptAir Nebulizer – efikasni tretmani za celu porodicu, svuda i u svako vreme!

promo tekst

Foto:zepter.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno