Zdravlje
29.03.2021.

Boravak u prirodi, Igra u šumi i parku, bez obzira ne vreme, jača deci imunitet

Boravak u prirodi

Boravak u gradskoj sredini, pokazalo se, ne stimuliše dečji imunitet, otvara put za mnoge bolesti poput astme, ekcema, zapaljenskih bolesti creva, multiple skleroze i dijabetesa tipa 1, što je ova finska studija i potvrdila. I ranija istraživanja govore da stanovnici gradova mogu biti u većem riziku od bolesti, jer imaju slabiji imunitet zato što retko borave u prirodnom okruženju, a sada je to i potvrdila nova finska studija. Ona je pokazala da boravak na otvorenom, u prirodi, blagotvorno deluje na organizam, posebno dečji.

Uticaj prirode, parkova i zelenih površina na dečji imunitet

Istraživači iz Finske su u gradskim sredinama najpre izgradili nove zelene površine, rasadnike, travnjake, parkove sa raznim drvećem i zemljanim stazama, gde bi se deca igrala. Kod mališana koji su u tom okruženju provodili mnogo vremena, za samo mesec dana, pokazala su se poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja. Osim toga, mališani koji su se igrali napolju, u zelenilu, imali su stabilnije procese koji se odigravaju na koži i u digestivnom traktu, a tim stručnjaka je ispitivanjem došao do zaključka da im je i imunitet za kratko vreme postao jači.

Rezultati ove studije sugerišu da bi imunitet dece koja žive u gradu mogao da se ojača obezbeđivanjem svakodnevnog pristupa zelenim površinama za igru.

– Najbolje bi bilo da se deca igraju u baricama i blatu, da kopaju po zemlji – rekao je Aki Sinkonen, ekolog sa Univerziteta u Helsinkiju, dodajući da deca treba da borave u prirodi pet puta sedmično kako bi poboljšala imunitet.


Zbog toga se dr Sinkonen i njegove kolege trude da utiču na donosioce odluka u svojoj zemlji i da menjaju otvorene prostore za igru u četiri vrtića u Finskoj. Na prethodno „gola” betonirana dvorišta posuli su pesak i šljunak, posadili travu, grmove i druge biljake. Takođe, u dvorišta su doneli zemlju iz šume.

Deca koje borave u prirodi vs deca koja provode vreme na betonu 

Deca uzrasta između tri i pet godina provodila su sat i po dnevno u takvom zelenom okruženju u vrtićima, igrali su se, sadili cveće, pravili figurice od zemlje… U poređenju sa ostalom decom iz gradskih vrtića, koja se igraju na betonskim, popločanim igralištima, kod dece iz zelenih vrtića nakon samo 28 dana pokazao se porast broja T ćelija u krvi i drugih važnih faktora imunološkog sistema. Deca se u Finskoj sada igraju u pesku i valjaju po travi, prljavih ruku i blatnjavog lica. Nasmejani su, srećni, razigrani, ali i zdravi.

Ako niste u mogućnosti da provodite dovoljno vremena u prirodi sa decom, evo šta vam može pomoći:

Međutim, nekada je potrebna i dodatna pomoć prirode, a prvi izbor nek vam budu homeopatski preparati. Jedan od njih je „Immunokind“, homeopatski preparat za osnaživanje imunog sistema, naročito kod dece sa čestim respiratornim infekcijama. On povoljno deluje i na obnovu i očuvanje sluznice gornjih disajnih organa, pa simptomi kao što su zapušen nos, kašalj i otežano disanje gotovo nestaju, a uz to se značajno smanjuju šanse za razvoj druge infekcije. „Immunokind“ može da se daje i bebama od prvog dana života, da se koristiti u dužem vremenskom periodu, u svim stanjima kada je potrebno osnažiti imuni sistem.
Promo tekst
Foto: unsplash, pixabay, kentonline.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno