Zdravlje
27.03.2021.

Dokazano: Protiv korone mogu da se vakcinišu i trudnice i dojilje

„Publikovani rezultati efekata vakcinacije trudnica i dojilja:
 * 84 trudnice i 31 dojilja
 * zaštitna antitela prelaze preko placente na fetus, tj. preko majčinog mleka na dete
 * imunski odgovor jači je nego nakon prirodne infekcije, kao i kod žena koje nisu trudne“, napisala je na svom Twiter nalogu dr Ana Banko, virusolog i docentkinja na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, i postavila link ka izvoru ove vesti koja je obradovala čitav svet.
To za one koji umeju da čitaju i one koji slušaju stručnjake, što bi trebalo da bude normalna stvar, znači da vakcinacija ne odlaže planiranje porodice, da mogu da se vakcinišu i trudnice i dojilje.

Odgovor na ovo pitanje tražio se već godinu dana, da bi na početku masovne vakcinacije stanovništva u Velikoj Britaniji, Izraelu i SAD, postalo goruće. U tom trenutku nije bilo dovoljno kliničkih studija koje bi pokazale koliki rizik vakcina nosi za trudnice i dojilje, a Svetska zdravstvena organizacija se nije oglašavala po tom pitanju, Web stranica NHS je savetovala majkama da se vakcinišu protiv kovida tek kad prestanu sa dojenjem.
„Nema dokaza da je vakcina nesigurna ako ste u drugom stanju ili dojite. Ali potrebno je prikupiti još dokaza prije nego što se vakcina može preporučiti i ponuditi trudnicama i dojiljama“.

To praktično znači da je bez podataka o sigurnosti vakcine protiv kovida-19 u trudnoći i tokom dojenja na trudnice i majke koje doje prebačen teret odluke i obaveza da same procene da li je veći rizik od korone ili od imunizacije.
U međuvremenu su, na sreću, stigli novi rezultati.
„Vakcine protiv kovida, koje prave Fajzer/Biontek i Moderna, efikasne su i kod trudnica i kod dojilja, koje potom mogu preneti antitela na novorođenčad“, pokazali su rezultati istraživanja koje su objavili svi relevanti medicinski časopisi i sajtovi.

Naučnici iz bolnica Massachusetts General Hospital, Instituta Ragon pri MGH, univerziteta MIT i Harvarda proučili su 131 ženu vakcinisanu Fajzer/Biontek ili Moderninom vakcinom, a među njima su 84 trudnice, 31 dojilja, a 16 njih nije bilo trudno.
Nivo antitela, čiji je nastanak podstaknut vakcinacijom, bio je podjednak kod trudnica i dojilja, kao i kod žena koje nisu bile trudne. Nivo antitela nakon vakcinacije bio „upečatljivo veći“ u odnosu na antitela stvorena posle zaraze koronavirusom tokom trudnoće. Takođe, utvrđeno je i da su žene prenele zaštitna antitela bebama, a koja su izmerena u majčinom mleku i posteljici.

Nadajmo se da će naši ginekolozi i pedijatri da se upoznaju sa rezultatima ovih istraživanja, da oni koji to rade prestati da ubeđuju žene da vakcine izazivaju sterilitet i deformitete ploda i da će interesovanje za vakcinaciju među trudnicama, porodiljama i drugim mladim ženama da poraste.
Fajzerovu vakcinu imamo, a i Modernina će uskoro stići.
Foto: pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno