Zdravlje
18.03.2021.

Roditelji, ne postoji nijedan razlog da dete preskače obavezne vakcine

Početkom jeseni 2017. godine za manje od šest nedelja u Srbiji je registrovano čak 65 pacijenata sa malim boginjama, oboljenja koje je vodeći uzrok smrtnosti dece u svetu. U tom trenutku MMR vakcinu, koja štiti od malih boginja, rubeola i zaušaka, primilo je tek svako drugo ili svako treće dete u Srbiji, a situacija je bila najgora u velikim gradovima poput Niša, Kragujevca i Beograda. Zahvaljujući snažnoj kampanji i kažnjavanju, a naročito zahvaljujući strahu koji se javio među roditeljima zbog povećanja broja umrlih u zemljama u okruženju, obuhvat dece vakcinacijom povećan je na 90 odsto, pa je nivo kolektivnog imuniteta dostigao zaštitni nivo.
Krizu je tada, objasnili su nadležni, izazvao snažni antivakcinalni lobi, a danas, sudeći po upozorenju Udruženja pedijatara Srbije, procenat vakcinisane dece pada zbog koronavirusa.

„Smanjenje stope obuhvata dece obaveznom vakcinacijom za 25 do 30 odsto tokom pandemije koronavirusa preti da izazove epidemiju morbila i novu ozbiljnu zdravstvenu krizu. Postoji ozbiljan rizik da ako se ovaj trend nastavi, i tokom epidemije kovida-19 imamo epidemiju bolesti poput morbila“, saopštilo je Udruženje pedijatara Srbije i naglasilo da to može da ugrozi živote dece u većoj meri nego korona.
Predsednik tog Udruženje Georgios Konstantinidis istakao je da svaki obuhvat vakcinacijom manji od 95 odsto predstavlja veliki rizik za izbijanje epidemije.

„U ovom trenutku smo relativno zaštićeni ograničenjima koja nam smanjuju kontakte zbog pandemije i smanjenom cirkulacijom svih uzročnika zaraznih bolesti i među odraslima i među decom“, ocenio je on.
Međutim, ako se pandemija nastavi, roditelji će zbog rizika od zaražavanja deteta koronavirusom u čekaonicima i ordinacijama ustanova primarne zdravstvene zaštite, izbegavati odlaske u domove zdravlja i zbog bolesti i zbog redovnih sistematskih pregleda u okviru kojih se obavlja vakcinacija. Ne sme se zanemariti, upozoravaju pedijatri, ni ponovno jačanje antivakcinalnog lobija koji se lažima i teorijama zavere bori i protiv vakcina namenjenih zaštiti od kovida i protiv vakcina koje mališani primaju po kalendaru obavezne imunizacije.

„Mi snažno zagovaramo kontinuitet vakcinalne rutine i u vreme kovid pandemije, podstiče pedijatre da zastupaju naučno proverene i nedvosmislene stavove o koristima vakcinacije, apeluje na roditelje da ne oklevaju sa obaveznom imunizacijom i zalaže se za nultu toleranciju prema antivakcinalnim stavovima“ navodi se u saopštenju Udruženja pedijatara Srbije.
Inače, kada obuhvat vakcinacijom pređe 90 odsto može se smatrati da nema opasnosti od epidemije. Kolektivni imunitet je jako važan, jer usled njegovog pada postaju ugrožena i deca koja su primila MMR vakcinu. Virus malih boginja se u takvim uslovima lakše širi, a epidemija se teško zaustavlja

U ovom trenutku nam još jedna epidemija nikako ne treba, zar ne?
Foto: cometmag.com, cuidandotubebe.com, ccandh.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno