Zdravlje
25.03.2021.

Kako da znate zašto dete boli stomačić i kako da mu pomognete

Koliko vam se puta desilo da vam dete plače, drži se za stomačić, savija se i grči, a da ne ume da vam objasni kako ga boli i zašto ga boli? Zapravo, dovoljno je da vam se ovo desilo samo jednom pa da se prisetite koliko je teško kada ne znate zašto se nešto dešava, a samim tim ni kako da pomognete detetu. Što je dete manje, to je muka veća. Iako sa bolovima u stomačiću stvari ne postaju lakše kako godine prolaze, iskustvo može da bude od velike pomoći. A ono pokazuje da mališane stomak najčešće boli zbog zatvora, preosetljivosti na određene namirnice, parazita, infekcija želuca i infekcija urinarnog trakta.

Ponekad se određene tegobe ponavljaju, ali ima i onih „jednokratnih“, koje se javljaju bez poznatog uzroka i koje najčešće prođu same od sebe u roku od nekoliko sati. Ako se dete žali na peckanje u stomaku, jer ne zna kako drugačije da opiše stanje koje ga muči, proverite da li je možda problem u nadimanju, gasovima, lošem varenju, refluksu i mučnini.
Nijedan od ovih simptoma nije razlog za zabrinutost, jer oni ukazuju da je dete nešto pojelo, zato što nije vršilo veliku nuždu nekoliko dana ili usled virusne infekcije. Ništa od toga, osim ako ne traje duže od dva dana, ako bolovi nisu previše jaki i ako je detetovo opšte stanje dobro, ne zahteva odlazak lekaru. Dovoljno je da dete malo miruje, da unosi dovoljno tečnosti i da bude na dijetalnoj ishrani (banane, pirinač, jabuke i tost), a od pomoći su i tople kupke i blage masaže stomaka, bez pritiskanja.

Kod predškolaca bolovi u stomaku mogu da budu i psihosomatske prirode, odnosno da se javljaju zato što je dete zabrinuto, nervozno, uplašeno, anksiozno... Ako se vaše dete često žali na stomačić, a vi pouzdano znate da ne postoji fizički razlog za to, proverite šta ga muči i da uzrok bolova nije „nervoza stomaka“. Ona se javlja zbog strepnje u vezi sa odlaskom u vrtić ili školu, pre odlaska na spavanje, pre odlaska među veći broj druge dece (na rođendane, trening, školicu jezika...), zbog preseljenja, bolesti ili smrti njima poznate ili drage osobe, razdvajanje od roditelja, dolaska bebe...
Ovi bolovi u stomaku nisu opasni, ali se ni ne leče lako kao bolovi izazvani zatvorom i dijarejom. Od pomoći je izbegavanje situacija zbog kojih se dete brine, razgovor o onome što ga muči, ali bez forsiranja i insistiranja, razgovor o njegovim osećanjima, strpljenje, blagost i tolerancija.

Ako se vaše dete često žali na bolove u stomaku, ako mu oni remete san, igru, jelo i znatno utiču na raspoloženje, obavezno se konsultujte sa pedijatrom ili dečjim psihologom, u zavisnosti od toga šta je uzrok tegoba. U većini slučajeva dijagnoza može da se postavi samo na osnovu uzete anamneze, a nekada će biti potrebno da se urade dodatne analize koje uključuju testiranje krvi, urina i stolice, ultrazvučno ili rentgensko snimanje ili upućivanje lekaru specijalisti.
A vi, dok se ne otkrije uzrok i dok se ne nađe rešenje na problem, motrite na dete, mazite ga i pazite. Nekada je dovoljno da samo držite ruku na njegovom stomačiću pa da bolovi prođu. Probajte. Ovo zaista može da bude najdelotvorniji lek.
Foto: dreamstime_m_49242509-Imelda-Kiss, chris-anderson-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Interesovanja 1100018394orb
Nindža kornjače figura Leonardo 83281
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.799,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Drveni set za supu J06634
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.900,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno