Zdravlje
15.02.2021.

Konstipacija je česta kod dece, ali se problem uglavnom lako rešava

Konstipacija ili, narodski rečeno, zatvor, uobičajena je tegoba u dečjem uzrastu. Najčešći razlozi koji dovode do pojave zatvora su ishrana, pogrešne navike ili greške koje neki roditelji nesvesno prave kada uče dete da koristi nošu. Ove tegobe najčešće brzo prolaze, najčešće zahvaljujući obrocima koji obiluju vlaknima i tečnom hranom. Laksative može da preporuči jedino pedijatar, ukoliko smatra da su neophodni, pa izbegavajte da ih dajete detetu na svoju ruku. 

Kada dete ima manje od tri stolice nedeljno, otežano pražnjenje creva, ako se žali na bolove u stomaku, ako mu je stolica tvrda i suva, ako ostavlja tragove na vešu, ono zapravo pati od zatvora. Do toga dolazi kada se stolica sporo kreće kroz digestivni trakt i tako postaje suva i tvrda. Jedan od razloga nastanaka konstipacije kod dece je odlaganje odlaska u toalet.
Mnoga deca udubljena u igru koju ne želele da prekinu, odlažu odlazak u toalet a ima i onih koji ne vole da te stvari obavljaju van kuće jer im je neprijatno i ne osećaju se opušteno kao u svom domu. Takođe, ako je dete ranije imalo negativna iskustva i bolove zbog tvrde stolice, iz straha će se suzdržavati. 

Prelazak na nošu, ukoliko dete nije spremeno i ako su ga roditelji previše forsirali, može dovesti do toga da dete odbija da koristi nošu. A kako zna da nema pelenu i kako ne želi da se uneredi, ono zadržava stolicu. Način ishrane i namirnice koje dete konzumira veoma su važne za praviilno varenje i samim tim i pražnjenje creva. Nedovoljan unost tečnosti, tečne hrane, supica i namirnica bogatih vlaknima, mogu usloviti pojavu zatvora. Alergija i netolerancija na kravlje mleko i mlečne proizvode može takođe dovesti do ovoga.
I promene u rutini deteta, kako što je putovanje, polazak u vrtić ili promena sredine, nekada doprinose pojavi zatvora. Ovo stanje možete uspešno rešiti za kratak period, međutim, ako dete odbija hranu, ima visoku temperaturu, bolove u stomaku, ako se javi krv u stolici ili počne da gubi na težini jer se problemi sa pražnjenjem creva često dešavaju, poseta lekatu je obavezna. 

Kako bi se konstipacija sprečila, neophodno je da mališan svakodnevno u obrocima ima dovoljno voća i povrća, mahunarki i žitarica, pahuljica i hleba sa celim zrnom. Ohrabirite ga da uzima dovoljno tečnosti, čajeva kao i prirodno ceđenih, domaćih sokova. Takođe je veoma važno da uspostavi rutinu odlaska u toalet, a najbolji trenutak je malo posle obroka, jer su creva tada puna i lakše dolazi do pražnjenja.
Ako je dete malo i nedavno je izašlo iz pelena, podsećajte ga često da ode do toaleta dok ne stekne tu naviku samo ili kako zbog igre ne bi odlagalo pražnjenje. Nikada ga nemojte terati i forsirati odlazak u toalet, već ga na to podsećajte nežno i sa strpljenjem. Takođe, nikada ga ne požurujte kada je na noši i uvek ga pohvalite kada uspešno "obavi posao".
Ono što može da pomogne i što su još naše mame i bake preporučivale su kompoti od jabuka, svežih ili suvih šljiva. Dajte detetu kompot dok je još topao. Ovo će opustiti i zagrejati stomačić, a vlakna iz voća biće samo dodatni benefit.
foto: health.clevelandclinic.org, childrenscolorado.org, onemedical.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina