Zdravlje
09.02.2021.

Kako da znate ima li razloga za brigu ako dete hoda na prstima

Hodanje na prstima kod dece nije neuobičanjena pojava i kod većine ova navika se izgubi vremenom kada počnu stabilno i sigurno da koračaju. Neka deca "glume balerine i balerane" dok prave prve samostalne korake i dok se pridržavaju za nameštaj i druge predmete, a neka pak to čine samo kada su bez čarapica na golom podu. 

Ova pojava smatra se normalnom u uzrastu do treće godine, međutim, ako se nastavi i nakon toga, potrebno je konsultovati pedijatra i fizijatra.  Česti uzrok hodanja na prstima je kratka Ahilova tetiva pa iz tog razloga dete ne može da spusti celo stopalo na pod. Takođe, ako dete ima ravna stopala, probleme sa mišićima i ligamentima nogu, hodaće na ovaj način. U nekim slučajevima hodanje na prstima može biti znak nekog motoričkog poremećaja, autizma ili mišićne distrofije, najčešće pošto je dete počelo da hoda normalno pa je iznenada krenulo sa hodom na prstima. 

U slučaju da lekar utvrdi da ovo nije samo navika koja će vremenom proći, uputiće vas na fizikalne terapije koje se sastoje od nežnog istezanja mišića u stopalima koja pomažu uspostavljanju normalnog hoda. Može vas i posavetovati koje vežbe kod kuće da radite sa mališanom kako bi se problem rešio. U nekim slučajevima neophodno je nošenje ortopedskih cipela, gipseva za korekciju ili nekog drugog ortopedskog pomagala.
Ukoliko kod deteta ne primećujete nikakve druge smetnje, možete, uz konsultaciju sa lekarom raditi vežbice kao što su čučnjevi koji istežu mišiće i za koje celo stopalo mora biti položeno na pod, stoj ili skakutanje na jednoj nozi, održavanje ravnoteže, preskakanje prepreka, penjanje...Bitno je da sve ovo radite zajedno sa detetom i da ga usput ispravljate ako bude potrebe. 

Važno je da detetova obuća ima čvrst i stabilan đon uz pomoć koga će skočni zglob bio fiksiran i stopalo na mestu, pa dete neće imati potrebu da se diže na prste. Stoga izbegavajte patike i mekanije cipelice dok ne savlada hodanje u potpunosti. Dakle, u većini slučajeva nema razloga za brigu jer je ovo samo faza u savladavanju hodanja. Međutim, ukoliko ovakva situacija traje i po dva-tri meseca, ako dete na prstima hoda veći deo dana, ako primetite da su mu mišići ukočeni, a pokreti nisu koordinisani ili da hoda na prstima samo jedne noge a drugo stopalo spušta normalno, da ne razvija motoričke veštine ili da hoda čudno i spotiče se, obavezno posetite pedijatra koji će vas uputiti na dalje preglede.
foto: sg.theasianparent.com, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina