Zdravlje
08.02.2021.

Pogrešno su nas naučili! Evo kako se pravilno izduvava nosić

„Stavi maramicu i duni jako. Tako se briše nos“, reči su koje gotovo svako od nas pamti iz detinjstva. Kako su nas učili naši roditelji, tako mi danas učimo našu decu, a to je nažalost pogrešno. Upaljeni sinusi i kanali izazivaju nakupljanje sluzi u nosu što se manifestuje kao neugodnan osećaj zapušenosti. Refleksni odgovor na to je snažno izduvavanje vazduha kroz nos, što prema tvrdnjama lekara nije dobro. Oni naglašavaju da zapušenost ne potiče od sluzi već od širenja krvnih sudova u nosu, a jak pritisak ih samo dodatno nadražuje.

Kako objašnjava dr Oven Hendli sa Univerziteta Virdžinija, duvanje nosa može izazvati vraćanje sluzi u sinusne šupljine. Istraživači su prvo stavili kontrasne boje u nosne šupljine ispitanika i trećini njih tražili da kašlju, kod druge trećine su izazvali kijanje, trećini su rekli da izduvavaju nos. Potom su merili količinu sluzi i otkrili da oni koji su duvali nos imali najveću količinu sluzi u sinusima.
– Kod onih koji su kašljali ili kijali nije bilo boje ni u jednom sinusu, a kod onih koji su duvali nos bilo je boje u jednom ili čak više sinusnih kanala – kazao je dr Hendli.

On navodi da se problem javlja kod prehlada jer sluz tada obično sadrži bakterije. Duvanjem nosa i velikim pritiskom koje ono uzrokuje bakterije samo prodiru dublje u sinuse čime se stanje samo pogoršava.
Evo kako se pravilno briše nos:

  • Ako iz nosa curi sluz, tada ga treba nežno obrisati uz vrlo blago duvanje. Nos se izduvava kroz više kratkih izdisaja, a ne kroz jedan jaki.
  • Izbegavajte duvanje nosa kroz obe nosnice istovremeno.
  • Kad izduvavate nos pritisnite jednu nosnicu.
  • Ako osećate da vam je nos začepljen nakon buđenja, pričekajte desetak minuta, pa ga tek onda izduvajte.
  • Nakon što ste istresli nos dobro operite ruke, jer se na njima često nađu bakterije koje su se prenele sa maramice.

Cinnabsin je sjajno rešenje za zapušen nos
U apotekama širom Srbije bez recepta možete dobiti homeopatski lek „Cinnabsin“ koji neguje sinuse, pomaže kod problema sa upalom sinusa i nosne sluznice, podstiče izbacivanje sekreta, čime se smanjuje osećaj pritiska u glavi i sprečava nastanak infekcija. Zbog svog prirodnog sastava „Cinnabsin“ mogu da koriste i deca predškolskog uzrasta. Tablete se jednostavno otapaju u ustima i uzimaju se više puta u toku dana.
Promo tekst
Foto: parentscanada.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina