Zdravlje
25.01.2021.

Treći krajnik možda jeste mali, ali može da izazove velike probleme

Treći krajnik ima istu funkciju kao i ostala dva nepčana krajnika, da zajedno s njima brani organizam od infekcije. Nalazi se na prelazu nosa u ždrelo, kod većine mališana ima normalne dimenzije i ne pravi značajnije probleme. Ali kada se uveća, a to se obično dešava usled zapaljenja, može da uzrokuje probleme, naročito kod dece u prvim godinama života. Akutno zapaljenje trećeg krajnika ili adenoitis relativno se lako leči kombinacijom antibiotika i otpušavanja nosa, ali, ako se infekcije često ponavljaju, a treći krajnik ostane trajno uvećan, nastaju ozbiljni problemi.

Pedijatar može relativno lako i iz razgovora sa roditeljima da nasluti da dete ima hronično uvećan treći krajnik. Ono obično noću hrče, ima česte infekcije grla i upale srednjeg uha. Na mestu gde se nalazi treći krajnik završavaju se i unutrašnji ušni kanali (Eustahijeve tube) koji su povezani sa srednjim uvom. Kada uvećani treći krajnik zapuši tube, veoma lako nastaje zapaljenje srednjeg uva. Ako je ono često upaljeno, može doći i do oštećenja sluha. Međutim, treći krajnik čak i ne mora da bude pod infekcijom da bi bio uvećan. Tada takođe može da dođe do nagluvosti, a da to ni ne primetite jer dete nema simptome bolesti, krajnik nije upaljen i ne boli ga.

Ako je treći krajnik dugo uvećan, dete stalno ima otvorena usta, izražene podočnjake, bledu kožu, što jasno ukazuju da mu nije dobro. Ipak, pravu dijagnozu može da postavi samo specijalista za bolesti uha, grla i nosa koji će videti da li je treći krajnik zaista uvećan. ORL specijalista će videti i kakvo je stanje bubnih opni i da li u unutrašnjosti srednjeg uva ima sekreta. Procenjuje se i sluh, pa kad se sve to obavi, donosi se odluka o eventualnoj hirurškoj intervenciji. Iako svaka intervencija nosi određene rizike, ova spada u one sa minimalnim mogućim komplikacijama. Iskusan ORL specijalista će za relativno kratko vreme izvaditi treći krajnik i rešiti dete muka. Ogromna većina dece ode kući na dan operacije, a potom se savetuje mirovanje uz laku, kašastu hranu.

Ako vaše dete ima česte upale grla, pre nego što se odlučite za operaciju, isprobajte „Tonsilotren“, nemački prirodni preparat. On doprinosi smanjenju bola u grlu kod virusnih infekcija, smanjuje mogućnost pojave ponovnih infekcija grla i upale krajnika i podstiče odbrambene mehanizme samoizlečenja, odnosno jača imuni sistem. „Tonsilotren“ ubrzava zarastanje oštećenih tkiva i sprečava ponovne angine i to za dva i po puta, kako su pokazala brojna klinička ispitivanja.
Promo tekst
Foto: foresturgentcare.com, mentalfloss.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno