Zdravlje
22.12.2020.

Ovo su najčešće indikacije za hirurško lečenje krajnika kod dece

Vlažno i hladno vreme idealno je za razvoj infekcija u grlu. Bolovi, pečenje i iritacije pri gutanju najčešće se javljaju kod dece koja borave u kolektivu, što prati i slabiji unos hrane. Genetsku sklonost ka oboljenjima krajnika takođe ne treba zanemariti, a ako se ove tegobe često ponavljaju, nije isključeno uklanjanje tonzila hirurškim putem. Koje su najvažnije indikacije za hirurško lečenje krajnika kod dece, pitali smo dr Ivana Baljoševića, specijalistu otorinolaringologije.

– Ponavljane infekcije tonzila i uvećanje tonzila koje izaziva otežano disanje i gutanje najvažnije su indikacije za hirurško lečenje. Pod ponavljanim infekcijama tonzila podrazumevamo najmanje pet infekcija godišnje – kaže dr Baljošević.
Prema njegovim rečima ove infekcije su povezane sa boravkom deteta u kolektivu i sa slabijim unosom hrane.
– Ne treba zanemariti ni genetsku sklonost ka oboljenjima tonzila. U svim tim slučajevima može se reći da su tonzile osnovno žarište infekcije, pa ih treba ukloniti hirurškim putem. Ponekada je i izrazita hipertrofija tonzila razlog za operaciju. Tada tonzile predstavljaju mehaničku prepreku za prolazak hrane i vazduha.

Najčešći simptomi su spavanje otvorenih usta i hrkanje, a u težim slučajevima i povremeni prekidi u disanju. Kad su krajnici nefunkcionalni, dovode do nenapredovanja deteta, otežanog disanja, poremećaja sna, zamora, dekoncentrisanosti, otežanog gutanja, slabije uhranjenosti, neprijatnog zadaha, izmene govora.
– Deca koja imaju ovaj problem su obično mršava i bleda, jer ne mogu normalno da unose hranu. U drastičnim slučajevima dolazi i do hipertrofije srčanog mišića. Operacije se ne treba plašiti, to je rutinski zahvat. Posle operacije tonzila svi opisani simptomi nestaju, a dete počinje ubrzano da raste i da se razvija – navodi dr Baljošević.

Ako vaše dete ima česte upale grla, pre nego što se odlučite za operaciju, isprobajte „Tonsilotren“, nemački prirodni preparat. On doprinosi smanjenju bola u grlu kod virusnih infekcija, smanjuje mogućnost pojave ponovnih infekcija grla i upale krajnika i podstiče odbrambene mehanizme samoizlečenja, odnosno jača imuni sistem. „Tonsilotren“ ubrzava zarastanje oštećenih tkiva i sprečava ponovne angine i to za dva i po puta, kako su pokazala brojna klinička ispitivanja.
Promo tekst
Foto: entirelykidspediatrics.com, futurity.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno